”Amazons etablering gör svenska jobb mer osäkra” E-handelsbolaget Amazon ska etablera ett logistikcenter på Kjule flygfält i Eskilstuna. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
Debatt

”Amazons etablering gör svenska jobb mer osäkra”

Regeringen har med sina subventioner till Amazon finansierat en försämring i arbetsvillkor inom hela branschen. Om Amazon tillåts ta över den svenska marknaden, så skapas inte fler jobb, det gör dem bara mer osäkra, skriver den ideella organisationen GigWatch.
15 okt 2020 | 06:00
+1
0
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

Det sker en offensiv mot svenska arbetsvillkor på flera fronter. Samtidigt som regeringens LAS-utredning vill försvaga arbetsrätten har e-handelsjätten Amazon, ett företag som är ökänt för sina dåliga arbetsvillkor och anti-fackliga hållning, öppnat ett lager i Eskilstuna. Snart kommer de lanseras för handel i Sverige. Vi menar att detta kan leda till en kraftig försämring av arbetsvillkor i Sverige.

Från Amazon-lager runtom i världen kommer det hela tiden nya rapporter om usla arbetsförhållanden. Bland annat rör det sig om gravida kvinnor som får välja mellan att stå upp i flera timmar eller förlora jobbet och arbetare som urinerar i plastflaskor för att de inte har möjlighet att ta paus, eftersom varje toarast klockas och registreras. Företaget har gång på gång kritiserats för brister kring säkerhet, inte minst nu under coronakrisen. I Europa har Amazon anklagats för att spionera på sina anställda i syfte att förhindra eventuell fackliga organisering. Flera stora europeiska fackföreningar har uppmanat EU-kommissionen att utreda huruvida detta kan bryta mot EU:s arbetsrättslagar.

Deras etablering här kommer med stor sannolikhet leda till att flera svenska företag måste försämra arbetsvillkoren för sina anställda.

Problemet med dåliga villkor inom e-handel är dock inte nytt för Sverige. I november 2019 rapporterade Aftonbladet om fängelseliknande förhållanden på modeföretaget Zalandos lager utanför Stockholm, där cheferna övervakar, hotar och smygfilmar sina anställda. Liksom Amazon har Zalando en antifacklig kultur. Vi menar att den typ av villkor vi sett på Zalando riskerar att drabba fler människor när Amazon etablerar sig i Sverige. Deras etablering här kommer med stor sannolikhet leda till att flera svenska företag måste försämra arbetsvillkoren för sina anställda eller riskera att slås ut när de inte kan konkurrera. En fråga som inte ställs ofta är vilka jobb som kommer försvinna på grund av Amazon?

Om Amazon får den dominerande ställning på marknaden som de fått i andra länder kommer det innebära minskade skatteintäkter från de svenska företag som blir tvungna att lägga ner. Amazon själva undkommer dessutom att betala höga bolagsskatter, genom att skicka sina intäkter till sitt bolag i skatteparadiset Luxemburg. Vi menar att de enorma summor som regeringen nu använt för att locka hit e-handelsgiganten genom subventioner och skattelättnader hade kunnat användas på flera andra sätt, exempelvis för att skapa jobb inom välfärden och stötta en sjukvård som går på knäna. I praktiken har regeringen finansierat en försämring i arbetsvillkor inom hela branschen. Om Amazon tillåts ta över den svenska marknaden kommer det förskjuta gränsen för vad som räknas som acceptabla arbetsvillkor. I förlängningen skapar inte Amazon jobb, de gör dem bara mer osäkra.

(GigWatch är en ideell grupp utan extern finansiering, vars medlemmar alla har erfarenhet av att växa upp och arbeta i ett samhälle med ständigt minskande trygghet på arbetsmarknaden.)

Julia Adler, Jacob Lundberg, Julius Sjödin Lindholm
GigWatch

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev