Våldsam läkare arbetade på psykiatrisk mottagning En läkare i Skåne ska enligt en visselblåsning ha tagit narkotikaklassade mediciner samtidigt som han jobbade. Foto: Claudio Bresciani / TT

Våldsam läkare arbetade på psykiatrisk mottagning

Visselblåsarlagen En läkare ska enligt en visselblåsning ha tagit narkotikaklassade mediciner samtidigt som han jobbade på en psykiatrisk mottagning i Skåne. Nu ska mannen genomgå en mindre sinnesundersökning och till hösten väntar rättegång.
26 maj 2023 | 10:58
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0

I oktober 2021 hamnade en läkare i slagsmål vid Lilla Torg i Malmö. Något som leder till att han nu åtalas för grov misshandel, våld mot tjänsteman och skadegörelse. Mannen som vanligtvis arbetar som specialistläkare ska ha drabbats av tillfällig sinnesförvirring och nekar till anklagelserna.

Arbetsvärldens granskning av visselblåsningar

Arbetsvärlden har tagit ut alla regioners visselblåsarrapporter gällande vården och gått igenom dem för att se vad som är vanligast att visselblåsa om sedan den nya visselblåsarlagen trädde i kraft.

Han fortsätter jobba som läkare. Under våren 2022 görs en visselblåsning till Region Skåne gällande honom. I visselblåsningen ifrågasätter anmälaren läkarens lämplighet.

Enligt visselblåsaren ska läkaren ha behandlats enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT, efter misshandeln och använt sig av narkotikaklassade mediciner och eventuellt ha ett missbruk.

Läkaren arbetar själv som specialistläkare i psykiatri och får ta beslut om LPT. Visselblåsaren ifrågasätter varför chefen inte agerar och varför det inte gjorts en tillsynsanmälan till IVO, inspektionen för vård och omsorg.

Kände inte till visselblåsningen

När Region Skåne valde att inte gå vidare med visselblåsningen uppmanades anmälaren att kontakta närmsta chefen.

Verksamhetschefen Hans Brauer känner inte till själva visselblåsningen men utreder ärendet efter information från annat håll. Han säger att läkaren för närvarande inte är i tjänst.

– Det här ärendet är under utredning i verksamheten. Det är också föremål för en rättslig prövning. Medan dessa utredningar pågår kan jag inte närmare kommentera ärendet. Läkaren i fråga är för närvarande inte i tjänst, svarar han i ett mejl.

Enligt Sydsvenskan ska läkaren på kammaråklagarens begäran genomgå en mindre sinnesundersökning. Rättegången är planerad till i höst.

26 maj 2023 | 10:58

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev