Unionen ställer sig bakom tredelad föräldraförsäkring Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen, berättar för Arbetsvärlden att förbundsstyrelsen tagit beslut om att ställa sig bakom en tredelning av föräldraförsäkringen. Foto: Camilla Svensk, Christine Olsson/TT

Unionen ställer sig bakom tredelad föräldraförsäkring

Föräldraförsäkring Unionens styrelse ställde sig den 31 januari bakom tredelad föräldraförsäkring. Att Unionen nu byter fot kan också komma att innebära att TCO tar ställning för en tredelning och att fackföreningsrörelsen därmed står enad för reformer i föräldraförsäkringen.
Gert Lundstedt, Simon Markusson
9 feb 2018 | 13:58
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Unionens förbundsstyrelse tog den 31 januari beslut om att ställa sig bakom en tredelning av föräldraförsäkringen.

Inom fackrörelsen är medvetenheten stor om att familjebildningen har stor betydelse för hur ojämlikheten mellan män och kvinnor utvecklas.

TCO har som prioriterad fråga en jämställd föräldraförsäkring och minskat arbetstidsgap mellan kvinnor och män. Saco sade redan 2015 ja till tredelad föräldraförsäkring för att nå ett jämnare uttag. LO fattade vid kongressen 2016 beslut om att driva på för en individualisering av föräldraförsäkringen, det vill säga att dagarna delas hälften-hälften mellan föräldrarna.

Så sent som för två år sedan infördes en tredje reserverad månad i föräldraförsäkringen.

Unionens samhällspolitiska chef Henrik Ehrenberg berättar för Arbetsvärlden att Unionen länge varit skeptisk till en tredelning av föräldraförsäkringen för att förbundet velat värna föräldrars möjligheter att anpassa föräldraledigheten efter den egna familjesituationen.

– Nu har vi dock landat i att en tredelning kan ge en helhet som fungerar, där vi både har en flexibilitet och samtidigt uppmuntrar till ett jämnare uttag, säger Henrik Ehrenberg.

Arbetsgivaren måste ta aktiva åtgärder för att inte missgynna de som varit föräldralediga.

Den statliga utredningen för en modern föräldraförsäkring anges ha aktualiserat frågan för Unionen. Den presenterade sitt slutbetänkande för socialminister Annika Strandhäll (S) precis före jul efter att ha arbetat i närmare två år, och föreslår även den –  bland flera andra förslag –  just en tredelad föräldraförsäkring.

Utredningen har gått på remiss fram till i mitten på maj. Vilket gör att regeringen inte kommer hinna lägga fram en proposition i frågan före valet, samtidigt finns i riksdagen i dag inte majoritet för en tredelad föräldraförsäkring.

Har frågan om tredelad föräldraförsäkring varit kontroversiell inom Unionen?

– Det finns en grundmurad uppfattning att ett jämställt arbetsliv är parternas problem att lösa, där arbetsgivaren sitter på de främsta verktygen. Det handlar om att arbetsgivaren måste ta aktiva åtgärder för att inte missgynna de som varit föräldralediga rent karriärmässigt, lönemässigt, och sett till utvecklingsmöjligheter och kompetensutveckling, säger Henrik Ehrenberg.

Han menar att arbetsgivare aktivt bör kompensera anställda som varit föräldralediga.

– Arbetsgivaren måste hitta en lösning för hur anställda som varit frånvarande länge från arbetsplatsen på grund av föräldraledighet inte ska halka efter, exempelvis genom erbjudanden om kompetensutveckling, säger Henrik Ehrenberg.

Om TCO skulle fatta beslut om en tredelad föräldraförsäkring skulle det innebära att fackföreningsrörelsen stod samlad bakom krav på en reformerad föräldraförsäkring.

Kommer TCO nu att ställa sig bakom en tredelad föräldraförsäkring?

– Vi har en pågående och väldigt konstruktiv diskussion om flera jämställdhetsfrågor inom TCO, detta är en av dem. Grunden för den diskussionen är ju givetvis förbundens ståndpunkter, men det vore fel av mig att föregripa den diskussionen, säger TCO:s samhällspolitiske chef Samuel Engblom.

Gert Lundstedt, Simon Markusson
9 feb 2018 | 13:58

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev