Tyska löneökningar kan påverka avtalsrörelsen

Industriavtal Det tyska industrifacket har fått igenom löneökningar på 3,4 procent. Det kan få betydelse också i den svenska avtalsrörelsen.
26 feb 2015 | 08:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Niklas Hjert, förhandlingschef på Unionen.

Niklas Hjert, förhandlingschef på Unionen.

– Det är inget snack om saken att det som händer i Tyskland spelar roll här. Vi tittar på konkurrentländer när vi lägger våra krav och Tyskland är vårt främsta konkurrentland, säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert.

Han är inte förvånad över tyska fackets goda resultat, eftersom de under de senaste åren har kommit upp i höga nivåer. Det tyska avtalet är ettårigt, till skillnad från de flesta svenska kollektivavtal som brukar vara treåriga. Eftersom den tyska inflationen ligger på strax under en procent ger avtalets 3,4 procent en bra reallöneökning, enligt Dagens nyheter.

Större delen av de svenska kollektivavtalen börjar inte förhandlas förrän i slutet av året, men diskussionen är redan igång. Svenskt näringsliv skriver på sin webbplats att deras 35 arbetsgivarförbund nu har enats om en samordnad förhandling.

– Det är solklart att vi befinner oss i ett läge där företagen inte kan höja priserna, inte har höjt produktiviteten på länge och har fått löneökningar som är högre än konkurrenterna. Det är negativt för de svenska företagen och ett hot mot tillväxt och jobbtillväxt, säger vice vd Christer Ågren i ett uttalande på webbplatsen.

26 feb 2015 | 08:00

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev