Pilotstrejken avblåst Bertil Ericson/TT
Rickard Gustafson, SAS koncernchef, och Peter Larsson, ordförande i Svensk Pilotförening, efter att det nya kollektivavtalet slutits.

Pilotstrejken avblåst

Kollektivavtal Den varslade strejken för piloter på SAS avlyses efter att Svensk Pilotförening på torsdagsmorgonen tecknat kollektivavtal med flygbolaget. Avtalet blir en kompromiss där SAS önskemål om ökad flexibilitet uppfylls, medan SPF fått igenom bland annat ett reducerat antal arbetsdagar per år.
21 maj 2015
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

− En förhandling handlar om att ge och ta, och vi kan konstatera att vi både har fått gehör för vissa krav samtidigt som vi fått ge efter i andra, säger Peter Larsson, förbundsordförande för SPF.

Avtalet är ettårigt och träder i kraft idag, torsdagen den 21 maj. Det innefattar bland annat ett reducerat antal arbetsdagar per år, en satsning på yngre piloter och en mindre löneökning. Det ska samtidigt stärka SAS i den hårdnande konkurrensen inom flygbranschen.

− Det är välkommet att vi har inlett ett nytt avtal och med det undvikt strejk i Sverige. Vi gör nu allt vi kan för våra kunder och servar dem på det sätt de förväntar sig. Jag värdesätter de erfarna och yrkesskickliga piloter vi har på SAS och det är därför vi kommer att fortsätta ha kollektivavtalsförhandlingar enligt den skandinaviska modellen, säger Rikard Gustafson, SAS koncernchef i ett pressmeddelande.

SAS har nu tecknat kollektivavtal med tre av fyra fackförbund för piloter som är verksamma inom bolaget.

Flertalet flygstrejker i norden bara under 2015

Våren 2015 har på många sätt varit turbulent för flygbolagen i norden. I februari i år skrev Arbetsvärlden ett helt tema om ämnet: Krisen i flygbranschen, där vi bland annat uppmärksammade hur lågprisbolagens framfart har försämrat arbetsvillkoren för hela branschen.

Sedan dess har kriserna avlöst varandra: Den mest uppmärksammade var strejken mot Norwegian, som pågick i 11 dagar och ställde in cirka 2 000 flyg. Men även i Danmark har kabinanställda strejkat både mot att Ryanair har upprättat en flygbas i Danmark och mot att SAS tvingat över anställda i sämre villkor genom ett uppköp av lågprisbolaget Cimber.

 

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar