Trendbrott: Fler medlemmar i facket 2023 Medan LO minskar, så ökar Saco och TCO antalet medlemmar 2023. Foto: Christine Olsson / TT, Ellen Westlund, Axel Green.

Trendbrott: Fler medlemmar i facket 2023

Lågkonjunkturen får tjänstemännen att ansluta till facket. "Försäkringsanställda förstår sig på risk", säger professor Anders Kjellberg.
Göran Jacobsson
5 aug 2024 | 06:30
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
1
+1
4

Förra året ökade antalet medlemmar i facken. Det är ett trendbrott. De två åren innan hade det sammanlagda antalet medlemmar i fackförbunden gått ner.

Utvecklingen spretar dock. LO tappar medlemmar medan tjänstemännens fackliga organisationer växer.

TCO-förbunden växer

TCO:s förbund står för den största ökningen med 18 940 nya medlemmar och det motsvarar en ökning med 1,9 procent. Fackens sammanlagda uppgång var 24 600 medlemmar och det är en uppgång med 0,8 procent.

Kjellberg kommenterar TCO-siffrorna

Unionen ökar
– Jag tror inkomstförsäkringen spelar in och att det var lågkonjunktur i slutet på 2023.

Vision ökar
– Vision satsar på medlemsrekrytering.

Vårdförbundet backar
– Det kan handla om att Vårdförbundet organiserar folk i bristyrken. En del tycker kanske att de kan få bra förhållanden utan facket medan andra inte tycker att facket gör tillräckligt mycket.

ST backar marginellt
– ST har backat alla år sedan 2016 utom 2020. Förra året var dock minskningen liten. Det handlar nog om konkurrensen med akademikerförbund som Akavia och SSR.

Finansförbundet ökar
– Det handlar sannolikt om att Klarna valde att sluta kollektivavtal med Finansförbundet.

Polisförbundet ökar
– Det anställs fler poliser.

Forena ökar
– Förra året slutade med lågkonjunktur och försäkringsanställda förstår sig på risker.

Journalistförbundet backar
Anders Kjellberg pekar på att Journalistförbundet tappat en tredjedel av sina medlemmar sedan år 2 000 och att allt fler arbetar med kommunikation på företag och myndigheter. Man kan säga att en del gått över till andra sidan.

Scen & Film ökar
– Förbundet har haft ganska stabil medlemstock runt 6 500 efter finanskrisen 2008.

Försvarsförbundet ökar
– Nu expanderar försvarsmakten igen. Under kalla kriget på 70-talet hade förbundet över 15 000 medlemmar. De senaste årtiondena minskade förbundet till en bottennivå 2017 och sedan dess har Försvarsförbundet långsamt ökat.

Tull-Kust ökar
– Jag tror det handlar om att tullen fått bygga ut bland annat på grund av ökad knarksmuggling. Anders Kjellberg tillägger att Tull-Kust hade nästan 4 400 medlemmar 1980 och därefter har antalet minskat fram till 2017. Sedan dess har antalet medlemmar ökat långsamt.

Symf backar
Egentligen är medlemsantalet ganska stabilt. Sedan 2008 har antalet rört sig upp och ner kring 1 400.

+ Expandera

Det framgår av ny statistisk, som Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet sammanställt. Han har samlat in medlemsutvecklingen från de fackliga centralorganisationer.

– Mot slutet av förra året var det lågkonjunktur och osäkra tider. I en sån situation går anställda med i facket och stannar kvar i facket i större utsträckning, säger Anders Kjellberg.

Och med samma argument minskade antalet fackmedlemmar 2021 och 2022 då konjunkturen gick upp. Tendenserna är desamma i arbetar- och tjänstemannafack. 2021 och 2022 tappade LO mycket medan TCO och Saco sammantaget ökade men inte så mycket. Förra året var tjänstemannafackens tillväxt stor och LOs tapp var ganska litet.

Pandemiåret 2020 var det kris och alla fackliga centralorganisationer ökade mycket.

Utlandsfödda har fått anställning

Rapporten

Anders Kjellbergs rapport heter ”The Membership Development of Swedish Trade Unions and Union Confederations Since the End of the Nineteenth Century” – De svenska fackförbundens och fackliga centralorganisationernas medlemsutveckling sedan slutet av 1800-talet. Den omfattar 1 180 sidor.

+ Expandera

Anders Kjellberg började samla in medlemssiffror på 90-talet då han deltog i ett europeiskt projekt om medlemsutvecklingen i facken i Europas länder efter andra världskriget. Sedan dess har han uppdaterat siffrorna varje år. Nu omfattar materialet fackens medlemsutveckling sedan slutet på 1800-talet.

– Det finns flera orsaker bakom utvecklingen. Antalet arbetare minskar samtidigt som tjänstemannajobben ökar. Dessutom har det varit brist på arbetskraft i många LO-yrken. Det har gjort att många utlandsfödda och unga fått anställning. Och bland dem är organisationsgraden lägre.

Inkomstförsäkringen skapar skillnad

Anders Kjellberg säger att för tjänstemän finns andra faktorer. Han säger att den fackliga inkomstförsäkringen har stor betydelse för tjänstemannafackens rekrytering. Detta gäller inte i samma utsträckning för LO-förbunden. Den fackliga inkomstförsäkringen ger högre ersättning än a-kassan vid arbetslöshet – som regel ger a-kasseersättning plus inkomstförsäkring 80 procent av lönen. Alla LO-förbund har inte heller inkomstförsäkring eftersom den blir så dyr då risken för arbetare att bli arbetslösa är större. Dessutom har den inte samma betydelse då arbetarlönerna inte ligger så mycket över taket i a-kassan som tjänstemännens löner.

Han tror också att den höga inflationen slagit hårdare mot arbetarfacken. Prisökningarna gör att de med låga lönerna har svårare att betala fackavgiften.

Lärarna blev Sacos största förbund

Förra året ökade nästan alla TCO-förbund medan nästan alla LO-förbund minskade. Bland Sacos medlemmar ökar de stora förbunden rejält medan nybildade Sveriges lärare är Sacos största fack med nästan 220 000 medlemmar. Att det sammanslagna förbundet tappade drygt 4000 medlemmar beror till stor del på att vissa varit dubbelanslutna och till exempel medlemmar i både LR och Skolledarförbundet.

Förra året hade LO sitt lägsta medlemsantal efter 1947. Saco och TCO har haft sina högsta medlemsantal de senaste åren – det är inte enkelt att jämföra antalen eftersom två lärarfack gått samman i Sveriges lärare hos Saco.

Den historiska statistiken visar att facken sammanlagt var störst 1992 med drygt 3,4 miljoner medlemmar. LO hade sin toppnotering med drygt 2 miljoner medlemmar 1987. En jämförelse är att TCO hade drygt 270 000 medlemmar år 1950 och sedan dess har TCO nästan femdubblat sin storlek. I det tidsperspektivet är Saco den verkliga raketen som ökat nästan 50 gånger om. Saco hade  lite mer än 15 000 medlemmar 1950.

Syndikalisterna växte 20 procent

Det var inte bara TCO och Saco som blev större förra året. Det blev även de oberoende facken, där bland annat SAC och Ledarna ingår. Gruppen nådde sitt högsta medlemsantal förra året – nästan 108 000 medlemmar. I gruppen dominerar Ledarna med nästan 100 000 medlemmar. Lilla SAC hade en stor ökning med nästan 20 procent. Medlemsantalet ökade från 2 536 till 3 020. Enligt Anders Kjellberg växer Syndikalisterna fram för allt i byggbranschen.

Organisationsgraden fortsätter ned

I en rapport som publicerades i juni beskriver Anders Kjellberg organisationsgradens utveckling, det vill säga hur stor andel av arbetskraften som är med i facket. Under förra året sjönk den från 69 procent till 68 procent för alla anställda medan den var oförändrad för tjänstemän –73 procent. Arbetarnas organisationsgrad backade från 59 till 58 procent.

Göran Jacobsson
5 aug 2024 | 06:30

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev