Topplista: De dominerar i samhällsdebatten Från vänster: Kalle Sundin, Katalys, Benjamin Dousa, Timbro, Lisa Pelling, Arena Idé, Daniel Suhonen, Katalys.

Topplista: De dominerar i samhällsdebatten

Tankesmedjor Arbetsvärlden har för fjärde året kartlagt vilka tankesmedjor som fick störst genomslag i samhällsdebatten, och vilka av deras profiler som stått i rampljuset 2021. Toppstriden står mellan fack och näringsliv när Katalys Daniel Suhonen möter Timbros Benjamin Dousa.
19 apr 2022 | 06:00
+1
2
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
2

Det är åter den fackliga tankesmedjan Katalys starke man, Daniel Suhonen, som toppar listan.

Daniel Suhonen toppade även Arbetsvärldens ranking, som inkluderar tankesmedjor med arbetsmarknadskoppling, under 2018 och 2019.

Nu höjs tonläget inför riksdagsvalet och utöver sitt mångåriga projekt att synliggöra arbetarklassen så är Daniel Suhonen, som även är en av grundarna till S-föreningen Reformisterna, flitig när det kommer till att recensera regeringen. Hans dom är att socialdemokratin idag har tappat sin tidigare vision vilket öppnar för borgerligt systemskifte. För att råda bot tar han hjälp av Tage Erlander.

Det var ett anständigt samhälle

– Idén om det gemensamma ägandet av välfärden har upphört. Därmed blir socialdemokratin ett parti utan alternativ till kapitalismen. Stri­den om marknadshyror rör ytterligare en systemfråga där partiet vikt ner sig, skriver Daniel Suhonen på DN Debatt.

Flera analyserar SD

På andraplats över profiler bland tankesmedjorna kommer marknadsliberala Timbros vd Benjamin Dousa. Han är en av flera som analyserar ett eventuellt borgerligt regeringssamarbete med SD.

Enligt Benjamin Dousa ligger Sverigedemokraterna till vänster om Vänsterpartiet i frågan om ersättningsnivåer i a-kassan, och det kan bli svårt att finna kompromisser i flera andra ekonomiska frågor.

– SD vill också lägga miljardbelopp på att höja garantipensionen, trots att Sveriges pensionärer aldrig haft det ekonomiskt bättre. Det gynnar framför allt en grupp utrikesfödda som aldrig har arbetat här, utan kommit till Sverige mitt i livet, skriver Benjamin Dousa på Svenska dagbladets ledarsida.

Benjamin Dousa kritiserade som Muf-ordförande Moderaternas liberala arbetskraftsinvandring. Men när Moderaterna tänkt om och föreslår att utomeuropeisk arbetskraft måste tjäna åtminstone 32 000 kronor för att kunna beviljas arbetstillstånd, så tycker Timbro-Benjamin Dousa att gränsen är för högt satt, en omsvängning som kritiseras av Expressens ledarsida.

– Få ingångslöner är så höga ens i akademiska yrken, så förslaget skulle stoppa internationella studenter från att arbeta i Sverige efter examen. Det är ett kompetens­stopp som Moderaterna föreslår, på svaga grunder, skriver Benjamin Dousa och Caspian Rehbinder, Timbro, i ett debattinlägg i Svenska Dagbladet.

Stort övertag för arbetsgivarsidan

Näringslivets tankesmedjor dominerar med nästan tre gånger så stark närvaro i media

När Arbetsvärlden jämför genomslaget i media mellan fackligt anknutna och näringslivsanknutna tankesmedjor så är bilden tydlig: näringslivets tankesmedjor dominerar med nästan tre gånger så stark närvaro i media. Det är Timbro som står för mer än hälften av denna medienärvaro, och de har också flest profiler som kvalar in sig på topplistan: inte mindre än nio namn.

Årets klättrare

På tredje plats hamnar en annan Katalys-profil: Kalle Sundin, som klättrar snabbt på listan jämfört med året dessförinnan. Han har bland annat kritiserat att friskolor kan använda kötid som urvalsgrund, vilket enligt hans mening gör att skattepengar som borde gått till att stärka skolor i utsatta områden i stället kan plockas ut som vinst i skolor med elever från högutbildade hem.

– Den bakgrundsfaktor som enligt Skolverket är viktigast för resultaten i skolan är den genomsnittliga utbildningsnivån hos elevernas föräldrar. Genom köurval är den hög på IES-skolor – därigenom kan undervisningen bedrivas billigare med färre pedagoger för att generera vinstmarginal, skriver Kalle Sundin i en slutreplik i Expressen.

På temat ekonomisk ojämlikhet uppmärksammar han även en undersökning som presenterats i finanstidningen Financial Times och som visar att svenska dollarmiljardärers förmögenheter rusat under pandemin. Från 20 till nära 30 procent av Sveriges BNP.

Bara ett enda land i under­sökningen lyckas slå oss: oligarkernas Ryssland

– Vi utklassar USA, Australien, Storbritannien, Kina och Tyskland. Bara ett enda land i under­sökningen lyckas slå oss: oligarkernas Ryssland, skriver Kalle Sundin i Göteborgs-Posten.

Få kvinnor i toppen

Bland de tio mest synliga tankesmederna återfinns bara två kvinnor: Lisa Pelling, chef på Arena Idé, som intar fjärde plats, och Kajsa Dovstad, programansvarig för området Välfärd hos Timbro, som hamnar på åttonde plats.

Lisa Pelling har bland annat kritiserat regeringens beslut som inneburit att företag som tagit emot krisstöd under pandemin kunnat ge utdelningar sex månader efter utbetalt stöd.

– Kan man göra en utdelning när man har tagit del av skattebetalarnas pengar. Det är inte rimligt, säger Lisa Pelling till Svenska Dagbladet.

Timbros Kajsa Dovstad, som själv är läkare, har varit synlig på flera håll i vårddebatten. I en debattartikel i Göteborgs-Posten argumenterar hon för att öppna upp för medfinansiering av sjukvården i Sverige.

– En välbehandlad diabetiker har inte ett medicinskt behov av en dyrare behandling, men kan likväl ha starka skäl att efterfråga en sådan. Ingen annan får sämre vård för att denna person själv betalar för ett annat alternativ, skriver Kajsa Dovstad i Göteborgs-Posten.

SD-ideologen Mattias Karlsson, som i förra topplistan tog sig in på förstaplats med nystartade konservativa tankesmedjan Oikos, har i år sjunkit ner till en sjätteplats.

Har vi missat någon profil eller tankesmedja? Borde du själv finnas med på listan? Hör av dig till red@arbetsvarlden.se!

Topplistan

Topplistan tankesmedjornas profiler 2021 (grön = facklig koppling blå = näringslivskoppling lila = koppling till politiskt parti) (Förra årets ranking inom parentes):

  1. Daniel Suhonen, Katalys (4)
  2. Benjamin Dousa, Timbro (2)
  3. Kalle Sundin, Katalys (18)
  4. Lisa Pelling, Arena Idé (8) 
  5. Andreas Johansson Heinö, Timbro (7)
  6. Mattias Karlsson (SD), Oikos (1)
  7. Gunnar Hökmark, Frivärld (3)
  8. Kajsa Dovstad, Timbro (-)
  9. Caspian Rehbinder, Timbro (5)
  10. Fredrik Bergman, Centrum för rättvisa (17)
  11. Jacob Lundberg, Timbro (13)
  12. Marcus Larsson, Tankesmedjan Balans (12)
  13. Ulrica Schenström, vd Fores (20)
  14. Jesper Weithz, Katalys (-)
  15. Fredrik Kopsch, Timbro (-)
  16. Åsa Plesner, Tankesmedjan Balans (30)
  17. Johan Sjölander, Tankesmedjan Tiden (-)
  18. Arvid Hallén, Oikos (16)
  19. German Bender, Arena Idé (27)
  20. Emanuel Örtengren, Timbro (9)
  21. PJ Anders Linder, Axess (15)
  22. Svend Dahl, Timbro (-)
  23. Christian Sandström, Ratio Näringslivets forskningsinstitut (24)
  24. Catarina Kärkkäinen, Timbro (-)
  25. Payam Moula, Tankesmedjan Tiden (10)
  26. Maria Arkeby, Tankesmedjan Tiden (-)
  27. Carl Melin, Futurion (23)
  28. Jonas Grafström, Ratio Näringslivets forskningsinstitut (-)
  29. Enna Gerin, Katalys (föräldraledig) (22)
  30. Håkan A Bengtsson, Arena Idé (28)
  31. Ann-Therese Enarsson, Futurion (33)
  32. Tove Ahlström, Tankesmedjan Global Utmaning (-)
  33. Asle Toje, Oikos (19)
  34. Patrik Engellau, Den Nya Välfärden (34)
  35. Nils Karlsson, Ratio Näringslivets forskningsinstitut (-)
  36. Tove Hovemyr, Fores

 

Topplista tankesmedjor 2021 (grön = facklig koppling blå = näringslivskoppling lila = koppling till politiskt parti) (förra årets placering inom parentes)

  1. Timbro (1)
  2. Katalys (4)
  3. SNS (2)
  4. Institutet för näringslivsforskning (3)
  5. Frivärld (10)
  6. Arena Idé (7)
  7. Axess (8)
  8. Oikos (5)
  9. Centrum för rättvisa (12)
  10. Tankesmedjan Tiden (9)
  11. Fores (10)
  12. Entreprenörskapsforum (11)
  13. Tankesmedjan Balans (13)
  14. Ratio Näringslivets forskningsinstitut (16)
  15. Tankesmedjan Global Utmaning (-)
  16. Futurion (14)
  17. Den Nya Välfärden (17)
  18. Reforminstitutet (15)
  19. Leading Health Care (18)

 

Fotnot: I vårt urval baserat på räckvidd och relevans ingår följande källor: Aftonbladet, Dagens industri, Dagens nyheter, Expressen, GT, Göteborgsposten, Kvällsposten, SR, Svenska dagbladet, SVT, Sydsvenskan, TV4. Fotnot: Axess sticker ut i och med sin organisering som ett mediehus men får ändå vara med på listan. SNS och IFN är inte heller renodlade tankesmedjor men är med på vår lista för att de delvis finansieras av parterna på arbetsmarknaden och har ett betydande inflytande i samhällsdebatten. Vår topplista fokuserar på tankesmedjor som berör arbetsmarknaden.

19 apr 2022 | 06:00

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från skyddsombudensverkstad.se - "Topplista: De dominerar i samhällsdebatten - Skyddsombudens Verkstad" 19 apr 2022:
    […] InläggsinnehållLäs merArbetsrätt-arkiv – Arbetsvärlden […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev