Det är vanligt bland akademiker och tjänstemän att förhandla bort övertidsersättningen. Och det har blivit allt vanligare. Det visar en ny rapport från Sveriges ingenjörer, som även tagit med lönestatistik om ekonomer och jurister.
Enligt den har 300 000 i de yrkesgrupperna avtalat bort sin övertidsersättning.
Allt fler förhandlar bort övertidsersättning
I privat sektor har till exempel 70 procent av civilingenjörerna avtalat bort den.
För tio år sedan hade 55 procent gjort det. Samtidigt jobbar mer än hälften av ingenjörerna mer än 40 timmar per vecka.
– Det rör sig om många övertidstimmar för en viktig yrkesgrupp som bär upp industrin, och som genomdriver teknikutvecklingen och klimatomställningen. Frågan om hur ingenjörerna ersätts för sitt övertidsarbete blir därför viktig inte bara för ingenjörerna utan för arbetsmarknaden och samhället i stort, säger Sveriges ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius i en kommentar.
Som kompensation för att inte få övertidsersättning kan man förhandla sig till sådant som mer semester eller högre lön.
Enligt rapportens räkneexempel kan den som regelbundet jobbar mer än 40 timmar i veckan gå miste om 10 000 kronor varje månad efter skatt i utebliven övertidsersättning. Det gäller särskilt om man inte förhandlat sig till just högre lön.
Rapporten visar också att tre av fyra ingenjörer är nöjda med så kallad förtroendearbetstid, där man inte har strikta arbetstider.
Ersättningen kan förhandlas tillbaka
Samtidigt känner en majoritet inte till vad de har rätt till när övertidsersättningen förhandlats bort. Som att den går att förhandla tillbaka. Endast 32 procent av ingenjörerna känner att överenskommelsen kan sägas upp.
– Det är anmärkningsvärt att den stora majoriteten inte känner till vad överenskommelsen innebär, och vilka rättigheter man har som arbetstagare. Över 160 000 ingenjörer känner inte till att de kan säga upp överenskommelsen om övertidsavlösen, säger Camilla Frankelius.
Övertidsavlösen innebär att man förhandlar bort ersättningen, och ersätter den med annat som semester eller högre lön.