Jonas Nordling avgår som ordförande för Journalistförbundet Jonas Nordling, som varit ordförande för Journalistförbundet sedan 2011, kommer efterträdas av vice ordförande Ulrika Hyllert. Foto: Tor Johnsson

Jonas Nordling avgår som ordförande för Journalistförbundet

Ordförandebyte Jonas Nordling, som varit ordförande för Journalistförbundet sedan 2011, har tackat ja till ett erbjudande att bli chefredaktör på Dagens Arena från och med februari nästa år. Ulrika Hyllert, som valdes till vice ordförande så sent som i april, ser nu fram emot att plocka upp ordförandeklubban.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Efter nästan ett årtionde som ordförande för Journalistförbundet är det dags. Jonas Nordling har bestämt sig för att återvända till redaktionellt arbete efter att ha fått ett erbjudande om att bli chefredaktör på Dagens Arena.

Jonas Nordling berättar för Arbetsvärlden att det alltid varit hans långsiktiga plan att återgå till journalistiken efter det fackliga arbetet, men det var inte säkert att det skulle ske just nu. Dagens Arena har headhuntat honom vid ett lägligt tillfälle:

– Jag har själv inte aktivt sökt något annat jobb men jag har varit mentalt inställd på att det här ska bli min sista tid som ordförande. När jag då fick det här erbjudandet från Dagens Arena samtidigt som förbundet är i gott skick och vi har en så pass stark vice ordförande i Ulrika Hyllert kände jag att det var ett väldigt bra tillfälle, säger Jonas Nordling, och berättar att haft skarpa diskussioner med Dagens Arena de senaste veckorna. Från och med den 1 februari 2019 tillträder han den nya tjänsten.

Ulrika Hyllert har varit förbundsstyrelseledamot sedan 2014 och valdes till vice ordförande på årets kongress i april.

Hur överraskad är du över att så snart få kliva in som ordförande?

– Jag hade inte förväntat mig att det skulle bli så snart, men när jag ställde upp till posten som vice ordförande visste jag att risken fanns att jag skulle få ta över som ordförande, annars hade jag inte gjort det. Även om jag gärna hade haft Jonas som kollega en längre tid så känner jag mig trygg i att ta över som ordförande. Jag har jobbat fackligt på heltid i tio år och varit ordförande för Journalistklubben på Sveriges Radio, som är en stor klubb, så den här typen av arbete är inte främmande för mig, säger Ulrika Hyllert.

Däremot påpekar hon att hon så snart som möjligt innan hon tillträder som ordförande behöver gå in på heltid i styrelsearbetet på förbundet.

– Jag har jobbat halvtid för förbundsstyrelsen och halvtid som styrelseledamot för klubben på Sveriges Radio, så jag kommer lämna det senare uppdraget och så snart som möjligt börja heltid för förbundsstyrelsen.

Vilka frågor ser du som viktigast för Journalistförbundet och mediebranschen just nu?

– Frilansvillkoren, så att frilansare har möjlighet att försörja sig på sina uppdrag. Arbetsmiljön, så att vardagsstressen för journalisterna inte blir för stor och de orkar göra sina jobb. Vi jobbar i en bransch där det hela tiden sägs upp kollegor och det sätter ytterligare press på oss. Den tredje frågan är också att hitta nya affärsmodeller för branschens överlevnad, säger Ulrika Hyllert.

Finns det någon risk att du själv lockas tillbaka till redaktionellt arbete snart?

– Jag kan säga så här: efter att ha jobbat fackligt på heltid i tio år känner jag varje vecka en längtan tillbaka till redaktionellt arbete. Men jag tänker att om jag inte kände det så skulle jag inte vara rätt person att företräda journalister. Det fackliga engagemanget vinner hela tiden den kampen, säger Ulrika Hyllert.

Under nästa vecka sammanträder förbundsstyrelsen för att gå igenom formella och praktiska detaljer som behöver ordnas i och med ordförandebytet. För Arbetsvärlden berättar Jonas Nordling att det han är mest nöjd med från sin tid som ordförande är att ha lyckats vitalisera förbundet.

– Vi förblir relevanta och det är tydligt att det är vi som leder branschen och äger yrkesfrågorna, säger Jonas Nordling.

Kan du peka ut något största nederlag?

– Jag tycker inte om att älta motgångar. Även en motgång ska du omvandla till något konstruktivt. Men en sak som jag tyckte var oroväckande var att vi tappade tempo ett tag i att teckna nya kollektivavtal när det dök upp nya aktörer på mediekartan. Men även där tycker jag att vi nu fått upp farten och vi är tillbaka på rätt bana, säger Jonas Nordling.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar