Teaterförbundet kan inte låta bli att varna för SD Simon Norrthon, ordförande för Teaterförbundet för scen och film. Foto: Maryam Bariri.

Teaterförbundet kan inte låta bli att varna för SD

Demokrati Teaterförbundet väljer att precis som ST peka ut SD som ett hot mot det demokratiska samtalet. Anledningen är inte bara neddragningar som hotar olika kulturinstitutioner.
6 sep 2018 | 14:41
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Sverigedemokraternas kulturpolitik har hamnat i fokus, bland annat efter att Teaterförbundet för scen och film gått ut med ett uttalande. ”Sverigedemokraternas syn på kultur är ett hot mot yttrandefriheten och ett demokratiskt samhälle” säger förbundets ordförande i ett pressmeddelande.

Vi skulle aldrig säga vem man borde rösta på, men när vi ser något som ett hot mot samhällskontraktet kunde vi inte låta bli

Varför har ni valt att uttala er om ett specifikt parti, veckan före valet?

– Det ÄR speciellt att vi går ut om ett speciellt parti, medger Teaterförbundets ordförande Simon Norrthon för Arbetsvärlden. Vi skulle aldrig säga vem man borde rösta på, men när vi ser något som ett hot mot det samhällskontrakt som har byggts upp, och som tar lång tid att bygga, kunde vi inte låta bli.

Avviker från övriga partier

Han säger att man ser ett parti, som i hög grad avviker från en samsyn som finns i övriga partier: att kultur är en integrerad del i samhällslivet. Genom att – så som SD vill – skära ner offentliga bidrag eller helt stoppa bidragen till den fria konsten, stryps också det demokratiska samtalet till förmån för det som man i stället vill stödja mer: kyrkor, vissa museer och fornnordisk kultur.

– De vill använda kulturen för politiska syften. Vi ska plötsligt göra verk som till exempel ska stärka vi-känslan – men inte ens samerna, eller andra minoriteter, får vara med i deras vi. Vilka innefattas egentligen av deras ”vi”?

När förbundet har gått igenom lokala och regionala SD-program och konkreta händelser visar det sig att SD-politiken hotar existensen för en rad institutioner

Simon Norrthon tror att avtrycken av SD-politiken kan bli avsevärda, vilket andra politiker och medborgarna kommer att upptäcka. När förbundet har gått igenom lokala och regionala SD-program och konkreta händelser visar det sig att SD-politiken hotar existensen för en rad institutioner, som symfoniorkestern i Gävleborg, Filmregion Väst, Folkoperan och Riksteatern.

– Men vi ser också att man vill ge sig på dem som uttryckt sig kritiska mot SD. Det ser vi som angrepp på yttrandefriheten.

Kan bli mer aktiva i demokratifrågan

Hur tror du att ert fackliga arbete kommer att påverkas framöver?

– Konkret: att vi behöver hantera eventuella nedläggningar eller hot om uppsägningar. Men frågor om yttrandefrihet och demokrati är viktiga för våra medlemmar. Därför blir föreställningar ibland också politiska – som att ta ställning mot främlingsfientlighet. Det tror vi också kommer att synas mycket framöver i konsten och kulturutövandet. Därför finns också förväntan från medlemmarna att vi tar ställning.

Innebär det att ni kan bli än mer aktiva i demokrati- och yttrandefrihetsfrågor?

– Jag fruktar att vi kan bli det …

– Jag ser ju hur journalistiken har tagit stryk i hela västvärlden. I och med att man har undergrävt förtroendet för media måste journalisterna agera i en helt ny kontext. Vi i Teaterförbundet måste också agera – vi har ju en värdegrund, det är förutsättningen för att vara fackligt aktiv. Vi måste stå för demokrati, annars blir vi bara en agentur som jobbar för högre löner.

Vi måste stå för demokrati, annars blir vi bara en agentur som jobbar för högre löner.

– Min uppfattning är att de politiker vi väljer nu kommer göra det de säger att de vill göra. Och det kan gå fort. Hoppas bara att andra är beredda på vad som väntar: en ny verklighet. Många kan bli tagna på sängen.

Arbetsvärlden söker Sverigedemokraterna för kommentar.

6 sep 2018 | 14:41
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev