TCO-väljare sviker Liberalerna Liberalernas partiledare Jan Björklund talar på landsmötet i Västerås. Foto: Pontus Lundahl / TT

TCO-väljare sviker Liberalerna

Liberalerna är otydliga i utbildningsfrågan och pressas av Centerpartiet. Så förklarar experterna som Arbetsvärlden talat med att partiet tappar hos TCO-väljarna.
12 dec 2017 | 11:47
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

TCO-medlemmarnas partisympatier fortsätter att vara ganska nära det svenska folket i stort. Det visar SCB:s stora partisympatiundersökning.

Stödet för Sverigedemokraterna är lägre. Partiet ligger nu på 7,1 procent, jämför med 11,9 hos svenska folket i stort. Motsvarande siffra hos LO är 20 procent och hos Saco 2,7.

Liberalerna fortsätter också att tappa stöd hos TCO:s medlemmar och vilar nu på fyraprocentsspärren, sina sämsta siffror hos gruppen sedan maj 2014. Partiet har sedan 2006 rasat från över nio procent och brukar sedan 2014 ligga kring fem procent av TCO-väljarna. Och även om det är små tal och svårt att uttala sig om trender så går det att dra allmänna slutsatser, menar Henrik Oscarsson, professor i valforskning och föreståndare för SOM-institutet vid Göteborgs universitet.

– Det går dåligt för Liberalerna även i gamla kärntrupper som TCO-anslutna tjänstemän. Liberalerna har en svår balansgång när det gäller att återvinna sakfrågeägarskapet på området skola och utbildning från Socialdemokraterna.

Hård konkurrens från andra liberala partier

Partiet vill dels ta äran för de saker inom skolan som är bra och hänvisa till Björklundpolitik, dels skylla andra problem på S-regeringar före Björklund, säger Henrik Oscarsson.

– Man vill samtidigt pusha för ökad professionalisering och kvalitet inom utbildning samtidigt som man skickar signaler om att alla utbildningar inte bör akademiseras. Det kan uppfattas som otydligt bland väljarna.

Svend Dahl, chef på Liberala Nyhetsbyrån, säger att TCO-medlemmarna är verkliga marginalväljare, de är många och i den politiska mitten. Det gör att alla partierna vill åt dem, men alla självklart inte lyckas.

– TCO-väljare kan vara en bra indikator på en övergripande politisk trend. Det vi kan se nu är att Centerpartiet vuxit sig oerhört starkt det senaste året. Just nu kan man säga att det är tre borgerliga partier som konkurrerar och där verkar Liberalerna vara de som har svårast att nå fram till väljarna.

– Liberalerna har svårt att stå sig mot de två andra liberala partierna i den svenska politiken, de har svårt att hitta sin egen profil. Att det är så syns väldigt tydligt just i TCO-gruppen, säger Svend Dahl.

Nyhetsbrev
12 dec 2017 | 11:47

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev