Statskontoret kan försvinna när regeringen sparar Finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterar budgetpropositionen för 2024 och höständringsbudgeten för 2023 vid en pressträff i regeringens pressrum. Foto Jonas Ekströmer/TT

Statskontoret kan försvinna när regeringen sparar

Höstbudget 2024 Regeringen vill spara en extra miljard på statens förvaltning. Facket ST:s ordförande Britta Lejon menar att besparingarna är "att be om problem med kärnverksamheterna".
20 sep 2023 | 11:03
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

Regeringen vill spara en miljard på svenska myndigheter. Detta utöver det tidigare produktivitetsavdraget som varje år ger myndigheter mindre pengar för att utföra samma uppgifter.

− Tanken är att vi ska hitta en modell som kan leverera till lägre kostnad, säger Hans Eklind, ekonomisk-politisk talesperson för Kristdemokraterna till Sveriges Radio Ekot.

Nyhetsbrev

Regeringen lämnar i uppdrag till tio myndigheter att se över hur sammanslagningar kan genomföras. Exempel på prövningar är om Konstnärsnämnden kan inordnas i Statens kulturråd, om Myndig­heten för arbetsmiljökunskap kan inordnas i Arbetsmiljöverket och om Statskontoret kan uppgå i Ekonomistyrningsverket.

Facket ST:s ordförande Britta Lejon är kritisk.

− Att tvinga myndigheter att klara sig med allt mindre pengar utan att göra avkall på själva uppdraget är att be om att få problem i kärnverksamheterna, skriver Britta Lejon i ett pressmeddelande.

Sammanslagningar som ska utredas

– Statskontoret inordnas i Ekonomistyrningsverket

– Myndigheten för stöd till trossamfund inordnas i Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor – Konstnärsnämnden inordnas i Statens kulturråd

– Fastighetsmäklarinspektionen inordnas i Konsumentverket

– Myndigheten för arbetsmiljökunskap inordnas i Arbetsmiljöverket

+ Expandera

20 sep 2023 | 11:03
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar