TCO: Budgeten stoppar inte nedskärningar i kommunerna Finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterar regeringens budgetpropositionen för 2023. Foto: Pontus Lundahl /TT

TCO: Budgeten stoppar inte nedskärningar i kommunerna

Höstbudget 2023 Facken välkomnar att a-kassan blir kvar på pandeminivå i regeringens budget. Men LO saknar ord. Och TCO anser att stödet till kommunerna är för svagt.
8 nov 2022 | 10:53
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I dag, tisdagen den 8 november, gick den nya finansministern Elisabeth Svantesson (M) sin första promenad från finansdepartementet till riksdagen för att presentera höstens budget.

Hon inledde presskonferensen under morgonen med att påminna om att det är bistra tider.

– Det här är en budget som läggs i en väldigt speciell tid. Läget är svårt.

Det mesta som presenterades i dagens budget har redan släppts de senaste dagarna.

TCO: Sex miljarder till kommunerna på tok för lite

Något som inte kommunicerats ut är att Sveriges kommuner och regioner ska få sex miljarder extra i generella statsbidrag nästa år.

–  Det är på tok för lite jämfört med innevarande år och effekter av inflation, och kommer att leda till nedskärningar av basverksamhet i regioner och kommuner.  Vi måste ha en välfärd vi kan lita på, över hela landet. Då behövs det också skjutas till långsiktiga och tillräckliga medel från staten. Det ser vi inte att nästa års statsbudget gör, säger Therese Svanström i en kommentar.

Även arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och regioner (SKR) anser att de generella statsbidragen är för låga, och vill hellre se att just de ökar i stället för de riktade bidragen åt till exempel förlossningsvården som finns med i budgeten.

Kortsiktig politik att föreslå nyanställningar för medel som riskerar att försvinna efter något eller några år.

Enligt SKR leder riktade bidrag till ineffektivitet och ökade permanenta kostnader för verksamheterna.

– Det är för mycket av detaljstyrande statsbidrag som regeringen menar ska kunna användas till att anställa fler medarbetare. Dels känner regeringen väl till den arbetskraftsbrist som snarare kräver nya arbetssätt. Dels är det kortsiktig politik att föreslå nyanställningar för medel som riskerar att försvinna efter något eller några år, säger Peter Danielsson (M) som är ordförande för SKR.

Ersättningsnivån i a-kassan blir kvar

Både LO och TCO välkomnar att ersättningen i a-kassan behålls permanent på den nivå som var under pandemin.

Och att kraven blir lägre för att har rätt till ersättning. Det är dock inte permanent, utan gäller i första hand till slutet av 2023.

Det här beräknas kosta staten 5,8 miljarder kronor.

– Inte minst med tanke på den krisvinter som väntar är det helt nödvändigt med en bra a-kassa. Därför är det bra att regeringen inte rör nivåerna i a-kassan. Vi anser dock att taket i a-kassan måste höjas så att fler arbetslösa får ett inkomstskydd, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson i en kommentar.

LO: ”Vi hittar inte ordet arbetsmarknadsutbildning”

Från LO-håll är man också missnöjd med det som man inte ser i budgeten.

– Arbetslösheten är fortfarande hög samtidigt som arbetsgivare ännu skriker efter arbetskraft. Vi vet hur det går att lösa. Med rätt sorts utbildning. Men vi hittar inte ens ordet arbetsmarknadsutbildning i budgeten, säger Susanna Gideonsson.

Att den nya regeringen tagit upp omställningsstudiestödet i Tidöavtalet har väckt farhågor hos flera fackförbund.

– Vi har känt en viss oro över för omställningsstudiestödets framtid under hösten. Det är därför välkommet att regeringen anslår de medel som krävs för att staten ska uppfylla sina åtaganden utifrån partsöverenskommelsen, säger Therese Svanström som är ordförande för TCO.

8 nov 2022 | 10:53

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev