Staden tar över boende efter Attendo-dom Stockholms stads nya rödgröna styre börjar med att kasta ut Attendo. Från vänster: Bostad- och fastighetsborgarråd Clara Lindblom (V), finansborgarråd Karin Wanngård (S) samt miljö- och klimatborgarråd Åsa Lindhagen (MP). Foto: Fredrik Sandberg / TT

Staden tar över boende efter Attendo-dom

Meddelarskydd I tisdags kom domen mot två anställda på vårdbolaget Attendo. De dömdes för brott mot meddelarskyddet i fallet med vårbiträdet Stine Christophersen. Nu tar Stockholms stad över boendet där allting började.
20 okt 2022
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Stockholm stads nya styre tar över äldreboendet Sabbatsbergsbyn från vårdjätten Attendo, och kommer i stället att driva det i egen regi.

Beslutet fattas av stadsdelsnämnden i kväll, uppger stadens nya finansborgarråd Karin Wanngård (S) till Ekot. Staden säger sig sakna förtroende för Attendo.

Beslutet grundar sig delvis på den dom som kom i tisdags, om brott mot meddelarskydd i fallet med vårdbiträdet Stine Christophersen.

Under pandemin larmade hon i medier om missförhållande på den egna arbetsplatsen, Sabbatsbergsbyn. Därefter blev hon inkallad till ett möte, i vilket två chefer och en HR-specialist ville ge henne en erinran.

Domen är överklagad

Stine Christophersen spelade in hela mötet.

I våras väcktes åtal om brott mot meddelarskydd mot samtliga tre representanter för arbetsgivaren.

I tisdags kom domen, där två av dem blev dömda.

Att ge en anställd erinran ansåg rätten var en så pass allvarlig disciplinär åtgärd, att den i praktiken kunde ses som att hon inte alls fått nyttja sin rätt att vända sig till media.

Domen är överklagad.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar