Blocketbedragare lurade Dagny 74 – sålde inredning från Tessinska palatset Säljaren lockade Dagny 74, hela vägen från Tyresö till Tessinska palatset. Foto: FriskoKry/Wikimedia Commons

Satir Blocketbedragare lurade Dagny 74 – sålde inredning från Tessinska palatset

Satir Dagny Silver, 74, köpte ett badkar på Blocket. Men när hon åkte till Tessinska palatset i Stockholm där badkaret skulle hämtas upptäckte hon att hon blivit lurad. Nu vill hon varna andra.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Dagny Silver, 74, från Tyresö är en av alla som råkat ut för bedragare på annonssajten Blocket. Det var under förra helgen hon kom i kontakt med en man som annonserat ut ett badkar till försäljning på Sveriges största köp- och säljmarknad. Dagny kände sig lite orolig eftersom det rörde sig om ett exklusivt badkar och ganska mycket pengar. Men det verkade passa perfekt i hennes nyrenoverade badrum. Annonsören behövde bli av med det snabbt så hon slog till direkt och betalade in pengarna via sin internetbank.

– Han hade en djup och övertygande stämma och gav mig dessutom numret till regeringskansliet där det jobbade en bekant som kunde gå i god för honom. Ardalan – som killen hette – bedyrade att annonsören var en pålitlig typ.

Annonsen innehöll ett exklusivt badkar.

Badkaret fanns för upphämtning i vad som påstods vara säljarens bostad, som visade sig vara Tessinska palatset, en barockbyggnad ett stenkast från slottet i centrala Stockholm och residens åt landshövdingen sedan 1968. Dagny ringde på dörrklockan men ingen öppnade.

– Jag hade hyrt släp och åkt hela vägen från Tyresö till Gamla Stan i den täta helgtrafiken. När jag försökte ringa upp annonsören kopplades samtalet direkt till Länsstyrelsens växel och där hade ingen hört talas om något badkar.

När Dagny ringde upp kontakten på regeringskansliet påstod han att våtrum och VVS inte var hans ansvarsområde utan hänvisade henne vidare till Statens fastighetsverk. Hos den statliga förvaltningsmyndigheten säger den vikarierande generaldirektören Birgitta Böhlin via telefon att man mycket riktigt fått in en beställning på ”ett klassiskt badkar med guldtassar” men att det ännu inte hunnit installerats eftersom beställaren inte kunnat bestämma sig i vilken typ av guld det skulle vara i kranarna. Något badkar finns i nuläget inte i något av Tessinska palatsets tre badrum.

– Däremot finns bidé, vilket skulle kunna beskrivas som ett mindre badkar för penis och pung, säger Ulrika Norlander fastighetschef vid Statens fastighetsverk.

Säljaren annonserade ut äkta mattor, samt en liten butelj som sägs innehålla ”socialdemokratins själ”.

Efter samtalet med Statens fastighetsverk tvingades Dagny acceptera att hon betalat för en vara som inte fanns. Enligt Elias Knekt, kundsäkerhetsansvarig på Blocket är bedrägerier ett växande problem på den digitala annonsmarknaden.

– Allt fler bedragare försöker bygga upp en påhittad profil. I det här fallet låtsades annonsören vara landshövding i Stockholm, vilket försatte köparen i tron att hon hade att göra med en hedervärd man med goda avsikter när det i själva verket var precis tvärtom.

Polisen söker efter en man i fjäderskrud. Foto:  Gry Forssells Instagram.

Användaren är nu spärrad från Blocket. Förutom ett badkar annonserade säljaren ut äkta mattor och matsilver från Tessinska Palatset. Samt en liten butelj som sägs innehålla ”socialdemokratins själ”. Mannen utreds samtidigt för delaktighet i en omfattande bedrägerihärva riktad mot svenska äldre och pensionärer. Nationellt bedrägericentrum vid polisen arbetar för att kartlägga bedragarens profil. I nuläget söker myndigheterna efter en man mellan 50 och 60 år, något över medellängd och klädd i fjäderskrud. Upplysningar om mannen kan lämnas till polisen.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar