Så mycket kostar en bedömning av kompetens Kostnaderna för validering på högskolan skiljer sig mycket mellan olika utbildningsområden, visar delegationen. Arkivbild: Jessica Gow/TT.

Så mycket kostar en bedömning av kompetens

Validering I tisdagens delbetänkande har Valideringsdelegationen tittat på vad kompetensbedömning egentligen kostar i praktiken. Och den visar sig varierar stort.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Just bristen på särskilda resurser till lärosätena ses som ett av de största hindren för att det ska finnas tillräckligt starka incitament för att valideringen verkligen ska genomföras i större omfattning. Därför är det intressant att Valideringsdelegationen i sitt delbetänkande inte bara föreslår att det ska utgå en schablonersättning per validering på 15 000 kronor till lärosätena, utan att man också har tittat konkret på vad olika genomförda valideringar kan kosta, i Sverige och i några andra EU-länder som har mer omfattande erfarenhet.

Underlaget för beloppet bygger dels på ersättningen för den validering som görs reguljärt vid antagningen till yrkeslärarutbildningen, dels på hur många timmar som läggs ner per validering av utländska akademiker inför kompletterande utbildning på ett enskilt lärosäte – Göteborgs universitet.

Från 3 000 till 20 000 kronor

Och kostnaderna visar sig variera mycket stort. Ett exempel på variationen är när utländska akademiker från olika yrkesgrupper antas till kompletterande utbildning. Beloppen kommer Göteborgs universitet och gäller 2017: från drygt 3 000 kronor per validering av utländska tandläkare till över 16 000 kronor per validering för biomedicinska analytiker.

 

Summorna stämmer också förhållandevis väl med uppgifterna om vad validering i några andra EU-länder kostar. I Frankrike ligger kostnaden på 10 000–15 000 svenska kronor, i Flandern från 13 500 till nära 20 000 kronor.

Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar