Risk att sexköp ökar i och med industrisatsningen i norr – När de stora industrierna växer fram finns det mycket pengar och män i omlopp. När många män samlas på ett ställe vet vi även att risken för sexköp ökar, säger Sofie Kindahl på Jämställdhetsmyndigheten. Foto: Axel Hilleskog / TT

Risk att sexköp ökar i och med industrisatsningen i norr

Industrisatsningen i norr får svallvågor på resten av samhället. Jämställdhetsmyndigheten varnar nu för att människohandel och prostitution ökar när många män samlas på samma ort.
14 mar 2024 | 10:48
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Det talas mycket om inudstriboomen i norra Sverige, och tiotusentals nya arbetstillfällen. Och det pratas en del om att välfärd och bostadsmarknad inte helt hänger med. En annan konsekvens man inte hört lika mycket om är att människohandel och prostitution också riskerar att öka.

– När de stora industrierna växer fram finns det mycket pengar och män i omlopp. Det är massiva satsningar med många underleverantörer och stor del utländsk arbetskraft, vilket ökar risken att personer exploateras i arbete.

– När många män samlas på ett ställe vet vi även att risken för sexköp ökar. Det är också en marknad för människohandlare och kopplare som vet att efterfrågan finns på dessa orter där stora bygg- och industrisatsningar sker, säger Sofie Kindahl, utredara på Jämställdhetsmyndigheten till tidningen Akademikern.

Sexköp sker ofta på jobbresa

En av tio män i Sverige har någon gång betalat för sex. Och av dem säger åtta av tio att de gjort det i samband med jobbresor.

Sofie Kindahl säger till Akademikern att polisen i region Nord bedrivit spaningsarbete i samband med att de nya industrierna kommit till Norr- och Västerbotten, och det arbetet visar att sexuell exploatering finns.

– Vi har även fått indikationer från flera regioner om kvinnor som körs runt till olika boenden och byggbaracker, eller att svartanställda, som kan vara exploaterade själva, får utnyttja kvinnor i prostitution som en del av lönen. Det är få som har fällts, men både polis och regionkoordinatorer har misstankar och iakttagelser om att detta förekommer, säger hon till tidningen.

14 mar 2024 | 10:48
Om skribenten
Reporter på Arbetsvärlden

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev