Regeringen slopar karensdagen och föreslår distansarbete Fr v socialminister Lena Hallengren, finansminister Mikael Damberg, statsminister Magdalena Andersson samt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell under en pressträff om åtgärder under pandemin. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Regeringen slopar karensdagen och föreslår distansarbete

Corona Statsminister Magdalena Andersson rekommenderar att arbetsgivare ska möjliggöra för att anställda att i viss mån arbeta hemifrån. Samtidigt slopas karensavdraget vilket välkomnas av facket. ”Vård och skola har dragit ett tungt lass i pandemin och därför är det bra att vi som har möjlighet bidrar till att minska smittspridningen”, säger TCO:s ordförande Therese Svanström.
Mikael Feldbaum och Marcus Bornlid Lesseur
7 dec 2021 | 17:22
+1
8
+1
0
+1
0
+1
0
+1
5
+1
1

Under tisdagseftermiddagen annonserade regeringen tillsammans med Folkhälsomyndigheten nya coronaåtgärder med anledning av det försämrade smittspridningsläget i landet.

Socialminister Lena Hallengren (S) meddelade att regeringen har planerat för tre åtgärdspaket, varav det första införs under onsdagen den 8 december. Om de två övriga implementeras beror på belastningen på sjukvården och i vilken mån smittspridningen under vintern eskalerar.

Uppmanas undvika folksamlingar

Vad som bland annat gäller från och med onsdagen är att arbetsgivare ska underlätta för personal att jobba hemifrån och att vaccinerade såväl som ovaccinerade rekommenderas att bära munskydd i kollektivtrafiken.

Alla vuxna ska dessutom undvika större folksamlingar, och restaurangägare och krögare ska vidta mått och steg för att hålla nere trängseln i sina lokaler.

Våra medlemsgrupper inom till exempel vård och skola har dragit ett tungt lass under pandemin

Om situationen sedan ytterligare förvärras öppnar regeringen exempelvis för att distansarbete återigen ska göras obligatoriskt för all personal vars närvaro inte är nödvändig på den fysiska arbetsplatsen och att öppettiderna på uteställen begränsas.

Lena Hallengren meddelade också att regeringen under onsdagen kommer att remittera vaccinationsbevis på till exempel gym och restauranger.

Karensdag slopas

Under presskonferensen aviserade även finansminister Mikael Damberg (S) att en rad ekonomiska stödåtgärder ska införas från och med onsdagen.

Till detta hör att regeringen tillfälligtvis vill slopa krav på läkarintyg för smittbärarpenning, och tillfällig föräldrapenning vid till exempel stängningar av skolor och riskgruppsersättning ska återinföras.

Därutöver ska karensdagen på nytt slopas. Förändringarna gäller från 8 decmeber till 31 mars 2022. TCO:s ordförande Therese Svanström välkomnar åtgärden.

Det kan vara svårt att sätta gränser mellan arbete och fritid, det finns arbetsmiljöutmaningar och det krävs nära dialog på arbetsplatserna

– Det är klokt att man ser till att försöka minska smittspridningen och att karensdagen inte är ett hinder för dem som behöver vara hemma. Det har vi tyckt förut och det tycker vi fortfarande, säger Therese Svanström.

Om vi delvis ska återgå till distansarbete, finns det några risker?

– Våra medlemsgrupper inom till exempel vård och skola har dragit ett tungt lass under pandemin och därför är det bra att vi som har möjlighet bidrar till att minska smittspridningen, säger Therese Svanström och fortsätter:

– Vi är bättre rustade den här gången, men vi ska också dra lärdomar av distansarbetet – det kan vara svårt att sätta gränser mellan arbete och fritid, det finns arbetsmiljöutmaningar och det krävs nära dialog på arbetsplatserna. Vi visade i en rapport att få av skyddsombuden har varit involverade när distansarbetet utformats och det är viktigt att de är det den här gången.

Förutom Therese Svanström var det flera fackliga företrädare som gav tummen upp åt att karendagspausen. Fackförbundet Visions ordförande Veronica Magnusson var en av dem.

Liksom LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Unionens ordförande Martin Linder har synpunkter om timingen för presskonferensen. Den startade tolv minuter efter utsatt tid.

Mikael Feldbaum och Marcus Bornlid Lesseur
7 dec 2021 | 17:22

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev