Under tisdagseftermiddagen annonserade regeringen tillsammans med Folkhälsomyndigheten nya coronaåtgärder med anledning av det försämrade smittspridningsläget i landet.
Socialminister Lena Hallengren (S) meddelade att regeringen har planerat för tre åtgärdspaket, varav det första införs under onsdagen den 8 december. Om de två övriga implementeras beror på belastningen på sjukvården och i vilken mån smittspridningen under vintern eskalerar.
Uppmanas undvika folksamlingar
Vad som bland annat gäller från och med onsdagen är att arbetsgivare ska underlätta för personal att jobba hemifrån och att vaccinerade såväl som ovaccinerade rekommenderas att bära munskydd i kollektivtrafiken.
Alla vuxna ska dessutom undvika större folksamlingar, och restaurangägare och krögare ska vidta mått och steg för att hålla nere trängseln i sina lokaler.
Våra medlemsgrupper inom till exempel vård och skola har dragit ett tungt lass under pandemin
Om situationen sedan ytterligare förvärras öppnar regeringen exempelvis för att distansarbete återigen ska göras obligatoriskt för all personal vars närvaro inte är nödvändig på den fysiska arbetsplatsen och att öppettiderna på uteställen begränsas.
Lena Hallengren meddelade också att regeringen under onsdagen kommer att remittera vaccinationsbevis på till exempel gym och restauranger.
Karensdag slopas
Under presskonferensen aviserade även finansminister Mikael Damberg (S) att en rad ekonomiska stödåtgärder ska införas från och med onsdagen.
Till detta hör att regeringen tillfälligtvis vill slopa krav på läkarintyg för smittbärarpenning, och tillfällig föräldrapenning vid till exempel stängningar av skolor och riskgruppsersättning ska återinföras.
Därutöver ska karensdagen på nytt slopas. Förändringarna gäller från 8 decmeber till 31 mars 2022. TCO:s ordförande Therese Svanström välkomnar åtgärden.
Det kan vara svårt att sätta gränser mellan arbete och fritid, det finns arbetsmiljöutmaningar och det krävs nära dialog på arbetsplatserna
– Det är klokt att man ser till att försöka minska smittspridningen och att karensdagen inte är ett hinder för dem som behöver vara hemma. Det har vi tyckt förut och det tycker vi fortfarande, säger Therese Svanström.
Om vi delvis ska återgå till distansarbete, finns det några risker?
– Våra medlemsgrupper inom till exempel vård och skola har dragit ett tungt lass under pandemin och därför är det bra att vi som har möjlighet bidrar till att minska smittspridningen, säger Therese Svanström och fortsätter:
– Vi är bättre rustade den här gången, men vi ska också dra lärdomar av distansarbetet – det kan vara svårt att sätta gränser mellan arbete och fritid, det finns arbetsmiljöutmaningar och det krävs nära dialog på arbetsplatserna. Vi visade i en rapport att få av skyddsombuden har varit involverade när distansarbetet utformats och det är viktigt att de är det den här gången.
Förutom Therese Svanström var det flera fackliga företrädare som gav tummen upp åt att karendagspausen. Fackförbundet Visions ordförande Veronica Magnusson var en av dem.
Tack för att ni lyssnat och slopar karensavdraget igen!! Helt rimligt. https://t.co/2rG2AMShkZ
— Veronica Magnusson (@ElnaVeronica) December 7, 2021
Liksom LO:s ordförande Susanna Gideonsson.
Mycket bra att regeringen lyssnat på oss inom facket! Karensavdraget tas nu tillfälligt bort. Nästa steg är att avskaffa det permanent.
— Susanna Gideonsson (@LOSusannaG) December 7, 2021
Unionens ordförande Martin Linder har synpunkter om timingen för presskonferensen. Den startade tolv minuter efter utsatt tid.
Är det något jag vet om industriarbetare så är det att de inte är 12 minuter sena till ett viktigt möte. Så här var det inte på Löfvens tid.
— Martin Linder (@LinderMartin) December 7, 2021