En kvinnlig polis varnas av polisens personalansvarsnämnd, PAN, för att ha lagt ut en privat film från en husrannsakan på sociala medier, det rapporterar Polistidningen.
Under den pågående insatsen filmade polisen med sin privata telefon. Efteråt delade hon videon från husrannsakan i en grupp på Snapchat. Gruppens sex medlemmar var poliser från olika lokalpolisområden. Den var visserligen sluten, men Pan konstaterar att risk ändå fanns att någon skulle sprida videon utanför gruppen.
Agerandet i sig var ”mycket olämpligt”, anser nämnden. Det är ett brott mot sekretessen och hade kunnat skada förundersökningen, men också polismyndighetens förtroende.
Vid en prövning av åklagare konstaterades att agerandet utgjorde ett ”ringa brott mot tystnadsplikten”.
Själv har kvinnan uppgett till polisregionen att hon inte kan förklara varför hon agerade som hon gjorde. Hon har också varit tydlig med att filmningen skedde utanför tjänsteuppdraget.
Internutreder regler om poliser i sociala medier
Enskilda polisers agerande i sociala medier upplevs inom myndigheten som ett ökande problem. Enligt polisfacket behöver regler och gränser förtydligas för att förhindra att enskilda poliser begår övertramp som skadar både de själva och myndigheten.
Arbetsvärlden har tidigare rapporterat om att det just nu pågår en utredning internt kring hur uniformen får användas utanför tjänsten. Utredningen handlar specifikt om reglerna för uniformsanvändning i politiska sammanhang, men även hur poliser agerar i sociala medier.
– Regelverket som det ser ut idag är inte tillräckligt. Vi har för stora gråzoner kring just bärande av uniform i privata sammanhang i exempelvis sociala medier, sade tidigare Sophia Willander, vice ordförande för Polisförbundet, till Arbetsvärlden.