Parterna återupptar las-förhandlingarna Fr v: För Svenskt Näringsliv förhandlar Mattias Dahl, vice vd för Svenskt Näringsliv, och Stefan Koskinen, förbundsdirektör hos Almega. Vissa höjer på ögonbrynen för att Teknikföretagen inte är direkt representerade i förhandlingarna. PTK företräds av Martin Wästfelt, förhandlingschef för Unionen och för PTK, och av Camilla Frankelius, förhandlingschef hos Sveriges Ingenjörer. LO:s förhandlare är avtalssekreterare Torbjörn Johansson och Tommy Andersson, chef för LO:s avtalsenhet. Tommy Andersson är åldermannen i förhandlingarna. Han hade gått i pension från sitt jobb som avtalssekreterare hos GS-facket när LO anställde honom på avtalsenheten.

Parterna återupptar las-förhandlingarna

Las Hoppet om att LO, PTK och Svenskt Näringsliv ska enas om omställning och anställningsskydd har fått nytt liv. På onsdagsmorgonen kom beskedet att parterna återupptagit las-förhandlingarna.
14 okt 2020
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Förhandlingarna inleds torsdagen den 15 oktober och resultat väntas tidigast fredag klockan 13:00.

Nyheten att las-förhandlingarna återupptas kommer strax efter att fack och arbetsgivare sagt ja till de opartiska ordförandenas, Opo:s, skiss om ett avtal på 29 månader i den pågående avtalsrörelsen.

Bakgrund

LO begärde den 6 november 2017 förhandling med Svenskt Näringsliv med yrkanden om tryggare anställningar och förstärkt omställningsförmåga. Den 29 mars 2019 begärde PTK förhandling om anställningsskydd och omställning med Svenskt Näringsliv.

LO, PTK och Svenskt Näringsliv enades om en avsiktsförklaring den 19 december 2019. I avsiktsförklaringen är parterna överens om vilka områden förhandlingarna avser och att de spänner över ett brett område som rör anställningsskyddsregler, omställningssystem och arbetslöshetsförsäkring.

Under september 2020 pågick förhandlingar mellan parterna. Förhandlingarna strandade 30 september.

Källa: LO, PTK, Svenskt Näringsliv

+ Expandera

Mats Glavå, docent i arbetsrätt, är en av dem som påpekat att facken skulle kunna teckna kortare avtal i det här läget för att hålla strejkvapnet tillgängligt.

Att parterna enas om en lång avtalsperiod kan betyda att de nu känner sig trygga med att finna en överenskommelse i las-förhandlingarna, som tidigare gick i stöpet i slutet av september.

I gårdagens SvD gick industrijättarna AB Volvo och Scania ut med att ett avtal mellan parterna vore att föredra framför lagstiftning. Arbetsvärlden har också tidigare rapporterat om kritik från utredningens expert Ola Bergström att lasutredningen tippar för mycket till förmån för små företag.

Enligt uppgifter från fackliga företrädare har det också funnits olika bilder inom Svenskt Näringslivs medlemmar om hur viktigt det är att nå en överenskommelse.

LO-facken Byggnads, Seko, Transport, Målarna, Fastighets och Pappers meddelar att de i LO:s styrelse röstat emot att återuppta förhandlingarna. ”Att återgå till förhandlingar trots att den så kallade Toijerutredningen ligger som en våt filt över detta är för oss obegripligt.”, skriver fackförbunden i ett pressmeddelande.

På Twitter kommenteras de återupptagna förhandlingarna till exempel av Liberalernas talesperson i arbetsmarknadspolitiska frågor, Gulan Avci, som skriver att en halv miljon människor som står utanför arbetsmarknaden nu behöver komma i jobb.

Centerpartiets Martin Ådahl skriver ”Låt oss hoppas och tro att de (parterna) tar denna historiska chans att komma i mål”.


Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt välkomnar de återupptagna förhandlingarna och säger till DN att misstroendeförklaringen mot regeringen pausas så länge förhandlingarna pågår.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar