Förhandlingarna inleds torsdagen den 15 oktober och resultat väntas tidigast fredag klockan 13:00.
Nyheten att las-förhandlingarna återupptas kommer strax efter att fack och arbetsgivare sagt ja till de opartiska ordförandenas, Opo:s, skiss om ett avtal på 29 månader i den pågående avtalsrörelsen.
Bakgrund
LO begärde den 6 november 2017 förhandling med Svenskt Näringsliv med yrkanden om tryggare anställningar och förstärkt omställningsförmåga. Den 29 mars 2019 begärde PTK förhandling om anställningsskydd och omställning med Svenskt Näringsliv.
LO, PTK och Svenskt Näringsliv enades om en avsiktsförklaring den 19 december 2019. I avsiktsförklaringen är parterna överens om vilka områden förhandlingarna avser och att de spänner över ett brett område som rör anställningsskyddsregler, omställningssystem och arbetslöshetsförsäkring.
Under september 2020 pågick förhandlingar mellan parterna. Förhandlingarna strandade 30 september.
Källa: LO, PTK, Svenskt Näringsliv
Mats Glavå, docent i arbetsrätt, är en av dem som påpekat att facken skulle kunna teckna kortare avtal i det här läget för att hålla strejkvapnet tillgängligt.
Att parterna enas om en lång avtalsperiod kan betyda att de nu känner sig trygga med att finna en överenskommelse i las-förhandlingarna, som tidigare gick i stöpet i slutet av september.
I gårdagens SvD gick industrijättarna AB Volvo och Scania ut med att ett avtal mellan parterna vore att föredra framför lagstiftning. Arbetsvärlden har också tidigare rapporterat om kritik från utredningens expert Ola Bergström att lasutredningen tippar för mycket till förmån för små företag.
Enligt uppgifter från fackliga företrädare har det också funnits olika bilder inom Svenskt Näringslivs medlemmar om hur viktigt det är att nå en överenskommelse.
LO-facken Byggnads, Seko, Transport, Målarna, Fastighets och Pappers meddelar att de i LO:s styrelse röstat emot att återuppta förhandlingarna. ”Att återgå till förhandlingar trots att den så kallade Toijerutredningen ligger som en våt filt över detta är för oss obegripligt.”, skriver fackförbunden i ett pressmeddelande.
På Twitter kommenteras de återupptagna förhandlingarna till exempel av Liberalernas talesperson i arbetsmarknadspolitiska frågor, Gulan Avci, som skriver att en halv miljon människor som står utanför arbetsmarknaden nu behöver komma i jobb.
Bra att parterna återgår till förhandlingsbordet. Det är långsiktigt bäst för spelreglerna på svensk arbetsmarknad om de hittar egna lösningar för förändringar av LAS och bra omställningsstöd. En halv miljon människor står utanför och behöver komma i jobb. Förändringar behövs nu!
— Gulan Avci (@GulanAvci) October 14, 2020
Centerpartiets Martin Ådahl skriver ”Låt oss hoppas och tro att de (parterna) tar denna historiska chans att komma i mål”.
För Sverige, för arbetsmarknaden och den svenska partsmodellen, är det mycket glädjande att parterna återupptagit förhandlingarna om ett nytt huvudavtal. Låt oss hoppas och tro att de tar denna historiska chans att komma i mål https://t.co/m1lMANlMcI
— Martin Ådahl (@MartinAadahl) October 14, 2020
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt välkomnar de återupptagna förhandlingarna och säger till DN att misstroendeförklaringen mot regeringen pausas så länge förhandlingarna pågår.
Mycket goda nyheter att parterna börjar förhandla om arbetsrätten igen!
LAS-utredningens förslag kan inte genomföras, då skulle regeringen falla. Nu måste regeringen ge besked om att de inte ens kommer att försöka gå vidare med utredningen. Låt parterna slippa inblandning och hot https://t.co/w4jdjpcWE6— Jonas Sjöstedt (@jsjostedt) October 14, 2020