Opartiska ordförandena föreslår uppskjuten avtalsrörelse Linan på Scanias Oskarshamnsfabrik. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Opartiska ordförandena föreslår uppskjuten avtalsrörelse

Avtal 2020 Sent på torsdagseftermiddagen beskedet att de opartiska ordförandena för industriavtalet vill skjuta upp förhandlingarna till i höst. Det innebär sannolikt att hela avtalsrörelsen försätts i vänteläge med anledning av den kris som coronaviruset orsakat.
Carl von Scheele
19 mar 2020
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Vid 16-tiden i dag torsdag kom hemställan till de fem fackförbunden inom industrin och motparterna i näringslivet om att skjuta upp förhandlingarna till oktober.

De opartiska ordförandena under ledning av Erland Olauson föreslår ett återupptagande av förhandlingarna den 1 oktober och en förlängning av gällande avtal till den sista oktober.

Parterna ska svara senast klockan 13 på fredagen.

På Unionen meddelar dess talesperson enbart att man mottagit hemställa och svar kommer i morgon. Frågan ska behandlas i avtalsdelegationen.

På Sveriges Ingenjörer ska deras förhandlingsdelegationer diskutera förslaget i kväll.

– Det är ingen överraskning att vi står här. Vi tycker det är en bra lösning som bygger på det möjligaste konst i den situation som vi nu befinner oss i, säger förhandlingschef Camilla Frankelius.

Förhandlingarna om ett nytt industriavtal borde nu vara inne i slutskedet, eftersom avtalet löper ut sista mars. Coronakrisen gör det naturligtvis ytterst svårt för förhandlarna att bedöma läget.

På onsdagen föreslog Kommunal att förhandlingarna med Sveriges kommuner och regioner, SKR, skulle skjutas upp till i höst. Deras avtal löper ut sista april.

Carl von Scheele
19 mar 2020

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar