Ökad konkurrens största tillväxthindret

Företagsklimat Konkurrens, i synnerhet gällande priser, är det största hindret för tillväxt. Värst är det inom transport och magasinering, visar en ny rapport från Tillväxtverket.
4 nov 2014 | 14:15
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Svenska små och medelstora företag upplever en ökad konkurrens, vilket är det största hindret för att de ska kunna växa. Under de senaste fem åren har 44 procent av företagen fått ökad konkurrens från andra företag i Sverige och 24 procent uppger även ökad konkurrens från företag utanför Sverige. Det visar en rapport från Tillväxtverket baserad på en enkät bland 16 000 företag.
Medelstora företag (50-250 anställda) tycker oftare att konkurrensen ökat än vad mindre företag gör.

Nästan tre av tio företag anger att konkurrens är ett stort tillväxthinder, men det finns skillnader mellan branscher. Inom transport och magasinering är konkurrensen som störst, 54 procent av företagen anger att det är stort hinder. Också inom hotell och restaurang ses konkurrens som ett stort hinder av 39 procent av företagen. Bland företagen inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik däremot är det bara 19 procent.

Priskonkurrens vanligast

Företagen i enkäten fick också svara på inom vilka områden de upplevde konkurrens. Vanligast var konkurrens när det gäller priser, som 34 procent av företagen angav var ganska stor och 24 procent till och med mycket stor. Också här stack företag inom transport och magasinering ut, där svarade 42 procent svarade att konkurrensen gällande priser var mycket stor. Konkurrens vad gäller marknadsföring ansåg 32 procent vara ganska stor och 14 procent mycket stor. Starkast upplevdes den konkurrensen av företag inom hotell och restaurang.

4 nov 2014 | 14:15

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Per-Erik Öst 11 nov 2014:

    Vad svarar företagen på hur man löser detta konkurrensproblem. Själv är jag emot konkurrens som skapar tävling, utslagning, stress och ohälsa.
    Vi måste ändra attityd både till varandra och till vad vi behöver, även till miljön.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev