OECD rekommenderar lägre ingångslöner och höjda lärarlöner

Ekonomi I dag kom OECD:s rapport om svensk ekonomi. Den svenska ekonomin anses motståndskraftig, men det behövs insatser för att främja tillväxt, förbättra ungas kompetens och minska klyftorna.
30 mar 2015 | 15:35
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Sverige har klarat sig bra genom den globala finanskrisen, bedömer OECD. Det är ett av få länder som har tagit sig tillbaka till nivån före krisen. Men eftersom produktivitetsökningen har minskat de senaste åren anser organisationen att Sverige behöver vidta tillväxtfrämjande åtgärder. Det står i den ”Economic Survey” om Sverige som OECD släppte i dag.

När det gäller tillväxtfrämjande tycker OECD att Sverige borde förenkla procedurerna för att få olika sorters tillstånd och licenser. Det behövs också investeringar i vägar och järnvägar. Dessutom borde staten samordna forsknings- och innovationsstöd bättre, nu är systemet alltför fragmentariskt, anser OECD.

Organisationen har också lagt märke till de sjunkande PISA-resultaten hos 15-åringar, att jämföra med den vuxna befolkningen som presterar bra i kunskaps- och kompetensmätningar. Man tycker därför att Sverige ska satsa på att öka läraryrkets attraktionskraft genom ekonomiska incitament, tydligare karriärvägar och förbättrad lärarutbildning.

OECD har också uppfattat den svenska arbetsmarknaden som oflexibel, vilket gör det svårt för invandrare och unga med svaga kvalifikationer att ta sig in. Därför föreslår man ökad flexibilitet när det gäller ingångslöner, och att skillnaden i anställningstrygghet mellan tillfälliga och fasta jobb ska minska.

Läs mer på OECD:s webbplats.

30 mar 2015 | 15:35

Relaterad läsning

Visa artikelns 2 kommentarer
Kommentera
  1. Länkad till från guuran.wordpress.com - "Smått och gott från OECD | Görans tankar och bagateller" 31 mar 2015:
    […] Länkar: dn.se, Ekot, dagens arena, SvD, SvD, di.se, Arbetsvärlden […] - Läs hela texten här
  2. Länkad till från pwmonatsblatter.com - "Stefan Löfvens politik ger fler arbetslösa | Populär-Wissenschaftliche Monatsblätter" 14 apr 2015:
    […] står regeringen i det närmaste tomhänt. Den åtgärd som basement ekonomiska expertisen förordar – lägre ingångslöner – är som bekant ett rött skynke för […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev