Nytt avtal ger möjlighet till karriärbyte Dansarna har fått möjlighet att växla karriär. Bilden från Kungliga Operan. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Nytt avtal ger möjlighet till karriärbyte

Omställning Omställningsstöd även för visstidsanställda och de som blir uppsagda på grund av ohälsa. Därtill chans att studera för att byta karriär. De möjligheter som den stora gruppen privatanställda tjänstemännen vill ha i sina omställningsavtal finns redan – hos dem som jobbar i ideell sektor och inom kulturen.
15 jun 2017 | 09:06
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Det omställningsstöd som Trygghetsrådet TRS erbjuder är unikt i Sverige. Det innehåller också precis det som företrädare för PTK ofta efterlyser när de pratar om ett nytt omställningsavtal för tjänstemännen i det privata näringslivet.

Det inkluderar inte bara tillsvidareanställda, utan också dem som är anställda på visstid och de som sägs upp på grund av ohälsa. Dessutom finns här möjlighet till kompetensutveckling i form av karriärväxling.

Dansare, sångare, korister, musikalartister och musiker på statligt finansierade scener har möjlighet att få stöd för att växla till ett nytt yrke. Avtalet som reglerar detta heter Scenkonstens omställnings- och karriärväxlingsavtal, SOK, och administreras av en stiftelse i nära samarbete med Trygghetsrådet TRS.

Det kommer säkert att komma liknande lösningar på andra områden också, fast olika fort.

– Det är ett nydanande avtal, även om möjligheten till kompetensväxling inskränker sig till ett begränsat antal grupper, säger Mats Essemyr, arbetsmarknadspolitisk utredare på TCO.

Enligt honom fungerar TRS-avtalet som ett föredöme för de övriga omställningsavtalen på arbetsmarknaden.

– Det kommer säkert att komma liknande lösningar på andra områden också, fast olika fort.

En fråga om pengar

Mats Essemyr påpekar dock att det till stor del är en fråga om pengar. Omställning kostar, oavsett vem som betalar.

– Med omställningsavtalen bekostar arbetstagarkollektivet sin egen omställning. Frågan är i vilken utsträckning man ska man göra det och i vilken utsträckning staten ska stå för kostnaden.

I fallet med scenartisternas möjlighet till karriärväxling så har den betalats genom att den ersatt det avtal om lägre pensionsålder som de tidigare haft.

Helene Bergstedt är vd för Trygghetsrådet TRS och även för SOK-stiftelsen som i nära samarbete med TRS stöttar de konstnärliga utövare som vill byta karriär.

– Avtalet om karriärväxling är unikt på många sätt. Det omfattar bara vissa konstnärliga grupper, som ju ofta har ett påtagligt behov av att kunna karriärväxla. Men behovet finns ju i andra grupper också, exempelvis bland idrottsutövare.

Men även för andra grupper än scenkonstnärerna arbetar TRS förebyggande. Redan i dag bedriver man kompetensutveckling för organisationer och anställda.

Vill kunna arbeta förebyggande

– I framtiden hoppas vi kunna arbeta förebyggande även för enskilda medarbetare. I dag kan vi gå in vid risk för uppsägning på grund av ohälsa, men i princip inte annars, säger Helene Bergstedt.

Hur kommer det sig att ni har ett så pass mycket bättre omställningsavtal än många andra?

– Det har varit självklart både för fack och arbetsgivare att gå, åt det här hållet. Jag tror att småskaligheten spelar en viss roll. Vi har en storlek där det är möjligt, det får inte lika stora konsekvenser när vi prövar något. Sedan hänger det nog samman med branscherna vi jobbar inom. Många av organisationerna här är små och har behov av de här olika formerna av stöd.

15 jun 2017 | 09:06
Om skribenten
reporter

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev