Northvolts och ABB:s batterifabrik kan ge 3000 jobb En konceptbild av Northvolts batterifabrik.

Northvolts och ABB:s batterifabrik kan ge 3000 jobb

Northvolt Northvolts stora batterifabrik för litiumjonbatterier i Sverige är nu ett steg närmare att bli verklighet efter att företaget tecknat avtal om att bygga fabriken tillsammans med ABB.
26 sep 2017 | 10:45
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

Northvolts batterifabrik planeras bli Europas största och förhoppningen är att den ska stå färdig i tid för att bana väg för elbilens genombrott.

Men projektet har tidigare kritiserats av batteriexperten Lars Avellán för att slå på för stort direkt i stället för att växa stegvis. Uppemot 40 miljarder kronor räknar Northvolt med att projektet kommer kosta för att nå upp till de stordriftsfördelar som ska få ner priset på batterierna. Och därmed priset på elbilar.

Batterier kommer i så fall bli ett kärnområde för Sverige

– Skulle du verkligen få till det här så kommer det ju mycket dramatiskt att höja svensk batterikompetens och batterier kommer i så fall bli ett kärnområde för Sverige, sade Lars Avellán till Arbetsvärlden.

Nu har också Northvolt tagit ett stort steg närmare att förverkliga projektet genom att ingå ett samarbete med börsjätten ABB om att bygga batterifabriken. Enligt Dagens Industri har ABB också gått in med en investering på tio miljoner euro, eller 95 miljoner kronor.

– Vi är glada att kunna stötta Northvolts projekt att bygga framtidens batterifabrik i ett av våra hemländer, säger ABB:s vd Ulrich Spiesshofer i en kommentar till avtalet.

Tusentals nya jobb

Northvolt har efter en längre urvalsprocess gått ut med att fabriken kommer hamna i någon av de svenska orterna Västerås eller Skellefteå. Den väntas vara i produktion 2020. En demonstrationslina för att optimera produkter och processer ska dock stå klar redan 2019.

Enligt Northvolt kommer fabriken täcka en yta motsvarande nio fotbollsplaner och trots att fabriken blir högt automatiserad kommer den sysselsätta runt 2500–3000 personer i drift. Arbetskraften rekryteras både från Sverige och Japan, där det finns spetskompetens inom batteriindustrin.

Enligt Peter Carlsson, Northvolts vd, kommer en stor del av arbetskraften att arbeta med att se till att alla flöden i fabriken fungerar, att maskiner rullar och att man optimerar produktionsflöden.

– Det är relativt få personer per arbetslag och processteg, det är bara att det är så många processteg; vi kör 24 timmar om dygnet med fem skift och när man börjar aggregera det plus supportpersonal med allt ifrån säkerhet och allting annat, då aggregerar man upp en ganska ansenlig mängd anställda, sade Peter Carlsson tidigare till Arbetsvärlden.

26 sep 2017 | 10:45

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från tidningenelektrikern.se - "Elektrikern – Svenska Elektrikerförbundets Tidning Elektrikern - Svenska Elektrikerförbundets Tidning - Batterifabrik kan ge 3000 jobb" 26 sep 2017:
    […] Enligt Northvolt kommer fabriken täcka en yta motsvarande nio fotbollsplaner och trots att fabriken blir högt automatiserad kommer den sysselsätta runt 2500 – 3000 personer i drift. Arbetskraften rekryteras både från Sverige och Japan, där det finns spetskompetens inom batteriindustrin, skriver Arbetsvärlden. […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar