Bred rekrytering väntas för Geelys bilinnovationer Signering av avsiktsförklaring mellan Geely och Göteborg stad. Signerade gjorde vd An Conhui och Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg. Bakom står bolagets ordförande Li Shufu och Statsminister Stefan Löfven. Omkring 3 500 personer kommer att arbeta i innovationscentretcenret, som byggs vid Lindholmen på Hisingen. Foto: Maja Suslin / TT

Bred rekrytering väntas för Geelys bilinnovationer

Innovation Geely ska bygga ett stort innovationscenter i Göteborg med fokus på elfordon. Helt rätt och strategiskt tänkt menar Martin Sköld, fordonsanalytiker på Handelshögskolan i Stockholm, som spår att man kommer rekrytera kompetens från oväntade håll.
28 jun 2017 | 16:26
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Redan år 2020 planeras Geelys innovationscenter på Lindholmen i Göteborg vara i drift.

I dag, onsdag, undertecknades avsiktsförklaringen av Geely Auto och Göteborgs stad i samband med statsminister Stefan Löfvens besök på företagets högkvarter i Hangzhou, Kina.

Miljardsatsningen ska fokusera på elektromobilitet; elektrifiering, connectivity och grön teknik. Komplexet ska bli 70 000 kvadratmeter stort och ha plats för inte mindre än 3 500 anställda. Geelys helägda dotterbolag CEVT, China Euro Vehicle Technology Centre, kommer utgöra lejonparten av innovationscentret och flytta in med sin personalstyrka på omkring 2 000 personer.

I kinesisk företagskultur är man väldigt mån om att etablera goda relationer och sedan göra affärer.

– Geely har stärkt Volvo som ett ledande bilmärke och det här nya innovationscentret, liksom tidigare investeringar, bidrar till både tillväxt och jobb i Sverige, säger Stefan Löfven (S) i en kommentar till satsningen.

Dagens Industri skriver att regeringens charmoffensiv varit viktig för att ro hem investeringen, en slutsats som får stöd i ett uttalande av Geelys vice vd Gang Wei som säger att ”regeringens agerande var avgörande för investeringsbeslutet.”

Framgångsrik uppvaktning

CEVTs talesperson i Sverige, Stefan Lundin, bekräftar också för Arbetsvärlden att bemötandet från regeringen och Göteborg stad har gjort ett betydande intryck.

– I kinesisk företagskultur är man väldigt mån om att etablera goda relationer och sedan göra affärer. Där har det tidigare varit lite av en kulturkrock när vi svenskar varit rakt på sak och velat gå igenom våra checklistor innan vi känner varandra. Både staten och Göteborgs stad har verkligen snappat upp detta och varit måna om att etablera kontakt, säger Stefan Lundin.

Också kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson (S), får beröm av Stefan Lundin.

Egenskaperna att kunna få in en massa teknologier i bilarna och göra dem till en lifestyle-hub i fordon är viktig

– Ann-Sofie Hermanson var i Hangzhou för en månad sedan, och några veckor efter det började allting verkligen att lossna.

Det faktum att regeringen gett forskningsinstitutet Rise i uppdrag att genomföra en förstudie om ett nationellt testcenter för elfordon nämner han också som mycket betydelsefullt. Till hösten ska den vara klar.

Svensk lekfullhet en nyckelfaktor

Martin Sköld, fordonsanalytiker och docent vid Handelshögskolan i Stockholm, menar att valet att placera innovationscentret i Sverige är klokt av flera skäl. Och svensk lekfullhet är ett av dem.

Anledningen är att innovationerna i bilindustrin framöver kommer handla mer om IT. En bil kommer ha betydligt fler funktioner än i dag.

Martin Sköld.
Foto: Nicklas Gustafsson

– Jag tror att framtida generationers bilar kommer vara mer uppkopplade i allmänhet. Egenskaperna att kunna få in en massa teknologier i bilarna och göra dem till en lifestyle-hub i fordon är viktigt, säger Martin Sköld.

Det faktum att Sverige är ledande inom datorspelsbranschen kan ha gett oss en viss udd i sammanhanget – och Martin Sköld tror också att det nya innovationscentret kommer dra kompetens från en bredare palett än man tidigare kunnat förvänta sig. Det behövs människor som kan ”förstå hur folk kommer tänka i framtiden”.

– Beteendevetare, konstnärer, spelutvecklare, programutvecklare, vanliga ingenjörer, ekonomer. Alla möjliga roller som man inte har tänkt på. Det är mötet med de här människorna som kan släppa lös tanken och kraften så att de nya, större innovationerna kan skapas, säger Martin Sköld.

Nya funktioner och designinslag som vi inte sett tidigare kommer prägla bilindustrin.

Han tar som exempel Apples innovation att göra sig av med knappar på mobiltelefonen och låta användaren navigera med pekfingret mot skärmen. Nya funktioner och designinslag som vi inte sett tidigare kommer prägla bilindustrin.

Samarbetsförmåga och prestigelöshet vinnarkort

Sverige har också andra fördelar som gör landet särskilt gynnsamt för ett innovationscenter – utöver att ha en historiskt etablerad fordonsindustri. Generella egenskaper som svensk konfliktlösning, samarbete och frihet från strikta hierarkier bidrar till att göra Geelys val särskilt klokt.

Det innebär att olika kompetenser lätt kan komma samman

– Svenskar i allmänhet har lätt för samarbete, det ligger i vår kultur. Det finns många länder där samarbetsfrågor är svåra av olika kulturella skäl men vi är ganska platta i vår organisationskultur och kan jobba vertikalt i organisationsscheman men framför allt också horisontellt. Det innebär att olika kompetenser lätt kan komma samman, säger Martin Sköld.

Vilka ringar på vattnet får det här?

– Det är viktigt för hela regionen naturligtvis, att ett stor världsföretag säger att nu satsar vi i Göteborg, det drar till sig kompetens. Stockholm har ju varit, och är, ett sådant område redan med företag som Klarna till exempel, och spelindustrin som har ett starkt fäste just i Stockholm.

– Om vi kan få en sådan här hub till i landet som kan vara med och dra så är det väldigt värdefullt för västkusten och området runt Göteborg

 

28 jun 2017 | 16:26

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev