När resultatet i Stortingsvalet presenterades under måndagskvällen var det en bekräftelse på att den norska vänstern mår bättre än vad den gjort på många decennier.
Arbeiderpartiet må ha förlorat en procent av rösterna sedan förra valet, men med sina 26,4 procent ihop med Senterpartiets 13,6 och Sosialistisk Venstrepartis 7,5 finns det goda förutsättningar för det förstnämnda partiets ledare Jonas Gahr Støre att bilda regering.
Jon Erik Dølvik, senior researcher på det fackligt anknutna arbetsmarknadsinstitutet Fafo, säger att denna vänstersvängning – som även bekräftats av att det marxistiska partiet Rødt för första gången tog sig över storringsspärren – kommer att sätta sina spår på Norges arbetsmarknadspolitik.
Som brukligt är här i Norge kommer regeringen lösa det genom att ösa ut pengar på något sätt
– I viss mån har coronapandemin inneburit att arbetsmarknadspolitiken under den här tiden inte varit någon större stridsfråga, utan partierna har varit eniga om de breda linjerna i politiken. Men i och med regeringsskiftet förändras styrkeförhållandena gällande vilka rättigheter arbetare ska ha, facket kommer att flytta fram sina positioner, säger han och fortsätter:
– Och den nya regeringen kommer med stor sannolikhet att motverka arbetsgivarsidans möjlighet att utnyttja visstidsanställningar och social dumpning.
Måna om att gå facket till mötes
Jon Erik Dølvik säger att de tre partier som antagligen kommer att bilda regering har en likartad syn på vilka arbetsmarknadsförändringar som måste till. Som att tuffare regler för bemanningsföretag måste införas, och att den arbetsrättsliga situationen måste förbättras för gigarbetare.
– Det är ett tydligt steg till vänster i arbetsmarknadspolitiken.
Han säger att facken länge har drivit på för en generösare pension, och eftersom Arbeiderpartiet är mån om att hålla sig väl med det norska LO kommer regeringen nog att gå dem till mötes i frågan.
– Partiet har sagt att man stöttar fackets krav, och som brukligt är här i Norge kommer regeringen lösa det genom att ösa ut pengar på något sätt.
Unga vuxna hamnar utanför
Att vänstersidan befäst sina positioner i Norge tror Jon Erik Dølvik att man kan härleda till tre specifika faktorer. Till att börja med klimatfrågan, som i hög grad präglat valdebatten, och som gynnat de vänsterpartier som förespråkat genomgripande samhällsförändringar.
För det andra och tredje har bostadssituationen och coronapandemin lett till en ökad frustration över klassklyftor i landet.
Coronapandemin har varit ett slags lins som har förstorat upp dessa tendenser
– De här faktorerna har skapat en grogrund för en större samhällskritik hos den yngre generationen. Under pandemin har många förlorat sina jobb eller permitterats medan näringslivet och rika har klarat sig bättre än på längre. Samtidigt skjuter bostadspriserna i höjden, det talas om en bostadsbubbla, och det blir allt svårare för unga att komma in på bostadsmarknaden, och riskerar att hamna utanför samhället. Och vänstersidan vinner på det här.
– Coronapandemin har varit ett slags lins som har förstorat upp dessa tendenser, säger Jon Erik Dølvik.