Liberalernas föräldraförslag kan kosta miljarder Förslaget till ny föräldraförsäkring som Liberalernas arbetsgrupp presenterat kan bli betydligt dyrare än dagens, beroende på hur föräldrarna väljer. Foto: JESSICA GOW / TT

Liberalernas föräldraförslag kan kosta miljarder

Föräldraförsäkringen Det kan bli kostsamt att dela föräldraförsäkringen så som Liberalernas arbetsgrupp föreslagit. Om alla föräldrar väljer att maximera sin ersättning blir förslaget flera miljarder kronor dyrare än dagens system.
6 feb 2017 | 16:34
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

4,8 miljarder kronor dyrare. Eller 2,3 miljarder billigare. Beroende på hur föräldrarna väljer.

I det förslag till ny föräldraförsäkring som Liberalernas jämställdhetspolitiska arbetsgrupp presenterat på DN Debatt tas inspiration från Norge med två separata ”spår”.

Vilket öppnar upp för stora variationer i kostnaderna.

Antingen kan föräldrarna välja ett kortare spår som består av 360 dagar med 100 procent inkomstskydd.

Eller ett längre spår på 420 dagar men med 70 procent av lönen.

”Det är inget litet försäkringssystem vi pratar om.”

Det kortare spåret ger, liksom förlagan i Norge, totalt mer i ersättning än det längre spåret. Någonting som kan uppmuntra till snabbare återinträde på arbetsmarknaden. Men också leda till större utgifter för statskassan.

Lena Orpana, utredare och statistiker på TCO, räknade på hur kostnaderna skulle skilja sig om alla föräldrarna valde det ena eller andra spåret, allt annat lika. Beräkningen baserades på Försäkringskassans statistik över uttag av föräldraledighet för år 2016.

– Maximalt blir det 4,8 miljarder dyrare om alla väljer det kortare spåret. Om alla i stället väljer det längre spåret blir det något billigare än dagens system, 2,3 miljarder kronor billigare, säger Lena Orpana.

Oklart vad föräldrarna skulle välja

Gulan Avci, ordförande för Liberalernas jämställdhetspolitiska arbetsgrupp, sade tidigare till Arbetsvärlden att förslaget varken skulle bli dyrare eller billigare än dagens system.

Men när Arbetsvärlden återkommer med de nya uppgifterna säger hon att det är meningen att föräldrarna som väljer det snabba spåret ska få mer ersättning – och medger att förslaget behöver finjusteras.

– Vi har lagt fram ett antal principer. Det är inget litet försäkringssystem vi pratar om. Det här är ett system som omfattar 42 miljarder årligen. Eftersom inget annat parti på 43 år kommit ens i närheten av att föreslå en helt ny föräldraförsäkring så är det självklart så. Vi har släppt förslaget nu för att det ska kunna bli en process fram till vårt landsmöte, säger Gulan Avci.

Har ni gjort några antaganden om hur föräldrarna kommer välja mellan de två alternativen?

– Nej, det har vi inte gjort, säger Gulan Avci.

Däremot tror hon att flexibiliteten behövs eftersom familjer ser olika ut, och en del kan behöva fler dagar medan andra väljer färre – och mer pengar.

– Det där är någonting man får återkomma till men man måste börja med att lägga upp en grund, säger hon.

Gulan Avci hoppas att den pågående processen ska leda till ett ”modernt och jämställt” förslag till Liberalernas landsmöte i november, ett förslag som partiet kan gå till val på.

6 feb 2017 | 16:34

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev