Meningsfullhet viktigast för äldre att stanna i arbetslivet USA:s president Joe Biden har inte ingått i studien om vad som får pensionärer att fortsätta jobba. Men man kan anta att han känner viss mening i jobbet. Foto: Susan Walsh/AP Photo

Meningsfullhet viktigast för äldre att stanna i arbetslivet

Jobba efter pension Att jobbet känns meningsfullt. Det är den starkaste drivkraften att fortsätta jobba efter pension, enligt en ny studie från Göteborgs universitet.
21 jun 2023 | 10:54
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Från arbetsgivarhåll pratar man gärna om att behålla pensionärer på arbetsplatsen för att lösa kompetensförsörjningen. Men det är inte vad som lockar individen att fortsätta jobba.

Enligt en ny studie från Göteborgs universitet, som följt över tretusen individer födda mellan 1949 och 1955 i Sverige under sju års tid, har psykologiforskaren Isabelle Hansson undersökta fyra olika drivkrafter till hur man agerar vid pension. Det vill säga om man går upp i tid, ner i tid eller slutar.

Att vara behövd får folk att sluta

I snitt fortsatte var tredje pensionär i studien att arbeta efter ålderspension. De trappade ner under de sju åren som forskarna följde dem.

De drivkrafter som iakttogs till hur man valde att göra var: meningsfullhet, sociala kontakter, att vara behövd på arbetsplatsen och ekonomiska skäl.

Isabelle Hansson

– Studien visar tydliga resultat. Den starkaste drivkraften för att fortsätta arbeta och att stanna kvar över tid är att arbetet upplevs som meningsfullt för individen, säger Isabelle Hansson i ett pressmeddelande.

Sociala kontakter eller att vara behövd saknade däremot betydelse för att stanna över tid. Att vara behövd kunde till och med öka sannolikheten att sluta.

– Arbetsgivare som är många om att behålla äldre medarbetare måste därför vara lyhörda för de anställdas behov. Det är särskilt viktigt när de står inför beslutet att fortsätta arbetet. säger Isabelle Hansson.

Men 21 procent av pensionärerna som deltog i studien uppgav att de fortsatte av ekonomiska skäl. Det var också det främsta motivet till att gå upp i tid. Enligt Isabelle Hansson handlar det då inte om ett fritt val, utan för att ekonomin kräver det.

21 jun 2023 | 10:54

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev