Forskare: Sätt in pollenfilter på jobbet Många upplever en nedsatt arbetsförmåga under pollensäsongen. Foto: Erik Nylander / TT

Forskare: Sätt in pollenfilter på jobbet

Många lider av nedsatt arbetsförmåga under pollensäsongen. Trötthet, kliande ögon och rinnsnuva beräknas kosta svenska arbetsplatser 8200 kronor per drabbad.
25 maj 2023 | 15:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I Sverige beräknas tre miljoner vara allergiska mot pollen. Några upplever milda eller lättare besvär medan andra drabbas hårdare.

Åslög Dahl.

Enligt Åslög Dahl, forskare på institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet, har man försökt att uppskatta hur arbetsförmågan påverkats hos pollenallergiker. Och de uppskattar själva att den försämras med 25–40 procent.

– Det är många som inte vet att det inte bara är en lustig åkomma som gör att man nyser.

Åslög Dahl förklarar att många ser tröttheten som det jobbigaste.

– Den kommer sig både av att man inte kan sova för att man har täppt näsa, men också att det är en inflammation som påverkar sjukdomskänslan.

Vädra inte på arbetsplatsen

Kontoren har inte alltid en allergivänlig arbetsmiljö, samtidigt tvingas många allergiker spendera tid där trots svåra hälsoproblem.

Vad kan arbetsgivaren göra för att underlätta för allergiker på jobbet?

– Undvik att vädra. Man kan ha pollenfilter i ventilationen. Om det har varit så besvärligt som det har varit i år så borde det hjälpa. Det finns så kallade HEPA-filter som fångar upp både pollen och allergiframkallande ämnen som flyger i pollen, säger Åslög Dahl.

– Sedan är det tolerans från arbetsgivarsidan. Dels att man har förståelse för att man kanske måste vara hemma, eller om man jobbar, att man inte gör det på topp. Det är faktiskt att väldigt många som mår väldigt dåligt.

Finns ingen statistik

Sjuknärvaro

Sjuknärvaro eller presenteeism innebär att man går till jobbet fast man känner sig sjuk och har en nedsatt arbetsförmåga.

I dagsläget är det svårt att få exakta uppgifter om hur många sjukskrivningar som beror pollenallergi. Men årskostnaden för sjuknärvaro och sjukfrånvaro för en förvärvsarbetande person som lider av pollenallergi beräknas vara cirka 8200 kr.

– Däremot går det att se att försäljningen av receptfri allergimedicin och förskrivningen av receptbelagd medicin korrelerar väldigt tydligt med höga halter av allergiförkallande pollen, säger Åslög Dahl.

25 maj 2023 | 15:00

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev