M-KD vill gå längre om arbetsrätten Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (V) på väg till en pressträff i riksdagens presscenter efter sitt möte med riksdagens talman. Foto: Anders Wiklund / TT

M-KD vill gå längre om arbetsrätten

Regeringsbildning Arbetsrätten kommer att förändras enligt överenskommelsen mellan S-C-L-MP. Men förslaget från M-KD-regering går troligen längre.
14 jan 2019 | 14:33
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Intensiva förhandlingar väntar i veckan, om Stefan Löfven (S) ska lyckas få Vänsterpartiet att släppa igenom Socialdemokraternas samarbete med Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.

Vänsterpartiet måste släppa fram Stefan Löfven om han ska kunna bli statsminister, trots en formulering i överenskommelsen som slår fast att V saknar inflytande:

”Denna överenskommelse innebär att Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden.”

Stefan Löfven försökte tidigare under dagen att tona ner ställningstagandet mot Vänsterpartiet, bland annat genom att förtydliga att Socialdemokraterna aldrig kommer likställa Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, samt att man visst kommer samarbeta i enskilda frågor. Det räckte dock inte för att blidka Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet, som inte utan förhandling kommer rösta gult, och därmed släppa fram Löfven under rådande överenskommelse.

Än så länge har både Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) tagit tydlig ställning mot tanken på en regering som i budgetarbetet är beroende av stöd från Sverigedemokraterna.

Vid frågor från pressen ville dock Jan Björklund inte slutligt stänga dörren till en SD-beroende regering:

– Men det är klart om en sådan regering (M-KD-regering, reds anm) är det enda alternativet som finns kvar, då måste den övervägas.

M och KD med annan överenskommelse

S-C-L-MP-överenskommelsen innehåller en punkt om att lagen om anställningsskydd, las, ska ändras genom ”tydligt utökade undantag från turordningsreglerna”. Utredningen som får i uppdrag att utarbeta ändringen av las ska även ta fram förslag som innebär lägre kostnader vid uppsägningar för framför allt mindre företag.

Men i uppgörelsen finns också skrivningar om att den grundläggande maktbalansen mellan arbetsmarknadens parter ska bibehållas och att ett eget förslag om las från parterna kan få företräde i en reform. Utredningen ska också se hur arbetsgivarens ansvar för anställdas kompetensutveckling och omställningsförmåga stärks. Personliga skäl nämns heller inte i överenskommelsen.

I ett utkast till en överenskommelse mellan Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Moderaterna, som röstades ned på Liberalernas partiråd i söndags till fördel för en mittenkoalition, finns däremot formuleringar om las som inkluderar såväl ändringar av turordningsreglerna som bestämmelserna om saklig grund när det kommer till uppsägning av personliga skäl.

14 jan 2019 | 14:33

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev