Made in America – därför skrattar Kina åt Trump Kinesiskt hån av Trumps tullar träffar mitt i prick. Foto: Arnulfo Franco / TT
Ledare

Made in America – därför skrattar Kina åt Trump

En kinesisk Tiktok-kampanj med slitna amerikanska fabriksarbetare blev viral. Propaganda, visst – men den sätter fingret på det absurda i Trumps nostalgiska tullpolitik.
10 apr 2025 | 06:30
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2

Man ska väl egentligen undvika att sprida kinesisk propaganda. Men den virala Tiktok-kampanjen med glåmiga amerikaner i fabriker sätter fingret exakt på vad som är märkligt med Donald Trumps handelspolitik.

De AI-genererade klippen som visar utmattade amerikaner när de syr behåar eller löder ihop mobiltelefoner, typiska arbetsuppgifter i Kina eller Vietnam, har redan nått miljoner visningar på det relativt nystartade kontot Ben Lau. Videorna avslutas med Donald Trumps slagord ”Make America Great Again”.

Kommentarerna är ironiska: ”Varför ser de så ledsna ut, de har ju jobb – var glada!” eller ”Den här produktionen är redan helt automatiserad i Kina.” De verkar komma från amerikaner som ogillar Trumps tullpolitik.

Trump drömmer om en ekonomi som producerar stål, aluminium och bilar – som bryter kol och pumpar olja.

Kampanjen blottlägger det märkliga med Trumps vision av USA:s ekonomi. Andra länder drömmer om att importera industrivaror och exportera högteknologiska tjänster. USA verkar vilja tvärtom. Trump drömmer om en ekonomi som producerar stål, aluminium och bilar – som bryter kol och pumpar olja. Samtidigt drömmer resten av världen om att skapa ett eget Silicon Valley.

Så besatt tycks Trump vara av den här industridrömmen att han är beredd att riskera europeisk reglering av teknikjättarna som hjälpt honom att finansiera sin kampanj.

Vi har vant oss vid att länder försöker subventionera fram framtidsbranscher, ofta i konflikt med handelsavtal. WTO:s tvistelista är fylld med anklagelser mot USA för Bidens subventioner till grön teknik. Sverige, EU och USA har försökt kopiera Kinas strategi för att skapa framgångsrika branscher som elbilar och solceller.

Nu återvänder Trump och ekar av en gammaldags protektionism, den som skyddade starka lobbygrupper.

Men nu återvänder Trump och ekar av en gammaldags protektionism, den som skyddade starka lobbygrupper som franska bönder och tyska bilföretag där de som jobbar har svårt att ställa om.

Varför envisas han med detta? Troligen för att det är politiskt effektivt. Rostbältets väljare såg hans förra tullkrig som ett bevis på att Trump faktiskt lyssnade, trots att jobben aldrig kom tillbaka och ekonomin blev lidande.

Det är lätt att vara självgod som svensk och peka på den skandinaviska modellen. ”In Sweden we have a model. We protect workers, not jobs.” Men det finns faktiskt en anledning till att andra tittat på oss. Den svenska modellen kombinerar trygghet med ständig omställning, vilket möjliggjort innovation och världsledande näringsliv. Om vi bara tog bättre vara på den själva, hade vi faktiskt haft något att lära världen.

Alternativet förskräcker. USA må ha framgångsrika techbolag men vinsterna är extremt ojämnt fördelade. Stora grupper kommer aldrig vidare, kräver högre tullar och riskerar ekonomisk stagnation. Världen blir fattigare, och de största förlorarna på detta tillbakablickande blir amerikanerna själva.

Den virala kampanjen från ”Ben Lau” är kanske propaganda – men den träffar mitt i prick.

10 apr 2025 | 06:30

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev