Hon är symbolen för amerikansk demokrati Stacey Abrams driver Fair Fight i Georgia. (Alyssa Pointer/Atlanta Journal-Constitution via AP, Pool)

Ledare Hon är symbolen för amerikansk demokrati

År 2018 förlorade Stacey Abrams guvernörsvalet i Georgia. I år kan hon få en gruvlig revansch om Biden vinner delstaten.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

När detta skrivs är just det nära att ske.

Det vore ett litet mirakel. Georgia har varit republikanskt ända sen Bill Clinton vann här 1992. Vad var det som hände?

När Stacey Abrams förlorade mot Brian Kemp 2018, hade delstaten felaktigt uteslutit 340 000 nyregistrerade väljare från att rösta. Brian Kemp själv hade tidigare uteslutit 53 000 personer, varav 80 procent svarta, från att rösta på grund mindre felaktigheter i deras dokument. Stacey Abrams som hade kunnat bli delstatens första svarta kvinnliga guvernör, förlorade med 55 000 röster.

Hon kunde valt att fortsätta en karriär som jurist (utbildad vid Yale), eller författare (hon har skrivit flera fackböcker men även romantiska spänningsromaner under pseudonym) men startade istället en organisation för att motverka ”voter suppression”, det vill säga försöken att minska antalet röstande som är en gammal ful amerikansk tradition.

President Trump har bedrivit ett systematiskt arbete för att underminera den amerikanska demokratin.

Sedan 2018 har organisationen Fair Fight bidragit till att 800 000 personer registrerat sig för att rösta för första gången i Georgia. Som en konsekvens har köerna för att förtidsrösta ringlat långa. Väntetiderna för väljare i svarta områden för att förtidsrösta är ofta sex gånger längre än för väljare i vita områden. I Georgia rapporterar NBC väntetider på upp till sju timmar för att få förtidsrösta.

President Trump har bedrivit ett systematiskt arbete för att underminera den amerikanska demokratin. Först ifrågasattes poströstandet, för att därefter kunna kräva att dessa röster inte räknades, när de gynnade motståndaren.

På den andra sidan har Stacey Abrams arbetat målmedvetet. Om Georgia vinns av Biden har hon fått en gruvlig revansch mot Brian Kemps, en trogen Trump-lojalist, odemokratiska metoder. Räkna med att hon blir symbolen och hjälten i historien om en stärkt amerikansk demokrati. Stacy Abrams tillsammans med de förstagångsväljare som, utan att ge sig, köade sju timmar för att få förtidsrösta.

Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar