Vita män, även välutbildade, valde Donald Trump. Ett stort fuck you till det politiska etablissemanget, till Washington, till det republikanska etablissemanget. För första gången hade republikanerna en kandidat i opposition mot partietablissemanget. Det grundlade succén.
Tillsammans med Brexit, när Storbritannien beslutade att lämnade EU, framstår valet av Donald Trump som en revolution mot en finanskapitalism och globalisering som omvandlat bankers förluster till skattebetalarnas och lämnat många på efterkälken. I efterhand framstår IMF:s World Economic Outlook som ett orakel:
“An increasingly popular narrative that sees the benefits of globalisation and trade accrue only to a fortunate few is also gaining traction,”, skriver IMF och fortsätter:
“Policymakers need to address the concerns of trade-affected workers, including through effective support for retraining, skill building and occupational and geographic mobility, to mitigate the downsides of further trade integration for the trade agenda to revive.”
Finanskriser har hittills alltid ökat stödet för högerextrema partier med hela 30 procent de följande tio åren, visar tysk forskning som undersökt över 800 val sedan 1870. De ökar känslan av orättvisa och stärker antietablissemangskänslor. Lägg till detta att Demokrater i USA och Socialdemokrater i Europa ses som försvarare av status quo. Som väktare av ett system av bankräddningar, kontra framrusande kandidater för handlingskraft och förändring.
Presidentvalet bekräftar att vita män fortfarande kan avgöra amerikanska presidentval. Vita män som känner att de inte fått det som de har rätt till. Som är ute efter revansch. Samma män som genom historien motsatt sig kvinnors och minoriteters kamp.
En tydlig effekt av det här valet blir att aborträtten hotas när USA får en ny abortmotståndare i högsta domstolen. Trumps stora skattesänkningar riskerar att förstärka ojämlikheten och öka budgetunderskottet dramatiskt. Lägg till detta minskad handel och tillväxten är allvarligt hotad. Moody’s bedömer att Trumps politik ger en recession. BNP beräknas minska 1,5 procent 2019. Arbetslösheten stiger enligt Moody’s åren därefter.
I ett historiskt perspektiv kan detta vara en reaktion mot att de senaste 30 årens marknadsliberalism tillåtits slå sönder den gemenskap som präglade efterkrigstiden. Nu kommer den gemenskapen tillbaka, i form av en attack på kvinnors, invandrares och fattigas rättigheter.
Den fackliga rörelsens kamp för en annan typ av gemenskap fortsätter naturligtvis. För alla människors rätt att organisera sig, för att handel ska gynna alla, för samhällen som håller ihop.