Låst läge i förhandling om lösning på lärarbristen SKL vill inte ta ansvar för lärarbristen, menar Lärarförbundet som tillsammans med Lärarnas riksförbund vill få in villkor mot lärarbristen i ett nytt avtal. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Låst läge i förhandling om lösning på lärarbristen

Avtal 2018 Över en månad efter att det förra läraravtalet gick ut är förhandlingarna om ett nytt ännu inte klara. Läget är bekymmersamt, menar Lärarförbundet.
Karin Bromander
9 maj 2018 | 08:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Det är lösningar på lärarbristen som ligger högst upp på önskelistan för båda lärarförbund i förhandlingarna om kommunalt läraravtal. Ett av de områden som förbunden tycker behöver ses över är löneskillnader som uppkommit på grund av de statliga lönesatsningarna – trots att dessa utformades i samråd med parterna. SKL vill inte ta sitt ansvar i att säkra kompetensförsörjningen, menar Lärarförbundet.

– 79 000 lärare kommer att saknas inom en inte alltför avlägsen framtid. Då måste vi få på plats ett avtal som gör skillnad. Det är otroligt bekymmersamt att vi inte åstadkommer det tillsammans med Sveriges största skolarbetsgivare, säger Mathias Åström, förhandlingschef på Lärarförbundet, i Avtalsbloggen.

Har haft större löneökningar än märket

Lärarnas avtal har under de senaste åren varit sifferlöst och det har parterna flaggat för att även detta kommer att bli. Lärarna har också fått större löneökningar än andra grupper i flera år, skriver tidningen Arbetet. Exakt hur stora vill parterna inte säga, men löneökningarna i kommunerna låg på 3,5 procent 2017, enligt Medlingsinstitutet. För det privata näringslivet var siffran 2,2 till 2,3 procent.

Samtidigt har de statliga satsningarna för att höja läraryrkets attraktivitet, som utvecklats tillsammans med parterna, fått stark kritik. Många lärare som uppfyllde kriterierna för att få extrapengar fick ändå inte del av satsningen, och urvalssystemet upplevdes som orättvist.

Under hösten 2016 rapporterades om lärare som sjukskrivits eller slutat i protest. Lärarförbundets Johanna Jaara Åstrand sa då att hon häpnade över bristen på ansvar hos kommunerna.

– Lärare har haft individuell lönesättning i 20 år, det ska inte vara någon konst att hitta ett rättvist system för hur pengarna fördelas.

Berör 200 000 anställda

I april i år rapporterade tidningen Skolvärlden om att glappet mellan vad nya och erfarna lärare tjänar är stort. Vid en titt på tre kommuner, Huddinge, Lund och Sundbyberg, kunde tidningen visa att en genomsnittlig nyanställd tjänade 3 867 kronor mer än den lärare som slutat.

Avtalet rör sammanlagt 200 000 kommunalt anställda lärare och skolledare från båda lärarförbunden. Det förra avtalet löpte egentligen ut den 31 mars, men förlängdes tillsvidare, tills ett nytt avtal är på plats. Parterna sitter just nu vid förhandlingsbordet för ännu en runda.

Karin Bromander

/ Kontakta skribenten

9 maj 2018 | 08:00

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev