Kan djuren hantera klimatflyktingar? Kommer våra svenska vinterfåglar organisera sig i medborgargarden för att kontrollera att flyttfåglarna inte stannar på vintern? frågar sig Dilan Apak. Foto. Hasse Holmberg
Krönika

Kan djuren hantera klimatflyktingar?

Krönika Kommer fåglarna bli rasister när temperaturen höjs och många tvingas bort från sina tidigare utbredningsområden? Det frågar sig Dilan Apak som själv blivit hotad av en fiskmås.
11 jun 2018 | 15:09
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Det börjar bli rätt stelt att förneka eller ens ifrågasätta klimathotet. Allt som krävdes för det var att ge svenskarna vad de alltid önskat sig: lite jävla värme redan i maj. Priset för detta verkar tyvärr vara halva världens ekologiska död. En otrolig chock för oss alla, varför har forskning och nyhetsrapportering inte larmat om detta i flera år!? (<– satir).

Världens överlevande halva kommer antagligen att komma till oss. Ja, inte halva världens människor då, om de inte missförstått signalpolitiken att Sverige går sönder i grunden av att behöva hjälpa någon. Där kan visserligen språkbarriären vara ett hinder, kombinerat med att det aldrig någonsin blir krig i Sverige så folk fortsätter tro att det finns något slags trygghet här. Dumma människor.

Häromdagen blev jag seriöst hotad av en fiskmås två gånger

De som garanterat inte har uppfattat den här signalpolitiken är djuren – och de är på väg. I alla fall om en får tro och dra slutsatser av nyheter från Vetenskapsradion. Där berättas om en ny studie från universitetet i Norwich som kartlagt hur växter och djur reagerar på den globala uppvärmningen. Resultatet: ökar världens medeltemperatur med 1,5 grader kan fem procent av växter och djur förlora halva sina utbredningsområden. Ökar det istället med två grader skulle förmodligen mer än dubbelt så många arter drabbas.

Kommer djuren kunna hantera ett sådant flyktingmottagande eller kommer de gå i samma fällor som oss homo sapiens? Kommer vi få se rasism som vi aldrig sett den förr? Om vi trodde att människor blir rasister av att behöva leva tillsammans och hjälpas åt, då kan en ju bara föreställa sig hur det blir för våra vänner i djurriket. Fåglar i synnerhet är väl den sorts djur som mest logiskt borde vara rasister, och det säger jag inte bara för att de flesta av dem är väldigt fascistoida av sig. (Häromdagen blev jag seriöst hotad av en fiskmås två gånger för att jag gick på en gata!?). De är alla väldigt lika till form och funktion men tillhör ändå de facto olika arter. För dem kan rasism bli mer än en febrig fantasi grundad i en otrolig brist på kärlek och uppmuntran.

Skatorna kommer ändå bete sig som att det är svält och systemkollaps

Kommer våra svenska vinterfåglar organisera sig i medborgargarden för att kontrollera att flyttfåglarna inte stannar på vintern? Kommer olika skat-män härja i grupp och trakassera någon stackars lövsångare som inte längre lever utan bara överlever på vintrarna söder om Sahara? Visserligen kommer det finnas fler insekter än någonsin uppe i Sverige, men skatorna kommer ändå bete sig som att det är svält och systemkollaps och lövsångarna våldtar våra svenska ägg.

Och vad skulle de kalla varandra? Människors rasism har alltid haft en stabil grund i att likna sina offer vid djur. Kommer djuren likna varandra vid oss i ett försök att nedvärdera och degradera andras djurvärde? Vi vet inte och vi kommer aldrig veta eftersom djur vägrar lära sig svenska. Och jag blir inte ett dugg förvånad om det blir nästa stora brännfråga i den mänskliga integrationsdebatten.

11 jun 2018 | 15:09
Om skribenten
Jurist, radiopratare och komiker

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev