Kan present till lärare vara muta? Facket: ”Man ska vara försiktig” Enligt juristen är det okej att ta emot blommor. Foto: Björn Larsson Ask/SCANPIX

Kan present till lärare vara muta? Facket: ”Man ska vara försiktig”

Blommor, muggar och presentkorgar. Skolavslutningar brukar innebära presenter till lärarna. Men vad är det som gäller? Arbetsvärlden har pratat med Sveriges lärare.
12 maj 2023 | 07:11
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Snart är det skolavslutningstider och det brukar vara synonymt med att elever samlar ihop pengar till en present till lärarna.

Men vad är det som gäller? Var går gränsen för mutbrott och hur ska man tänka som lärare?

Enligt Karin Ernfors, jurist på Sveriges lärare, brukar facket rekommendera skolan att ha en policy kring gåvor och presenter från elever och föräldrar.

– Det är mänskligt och svårt att vägra ta emot gåvor, därför är det bra om skolan kommunicerar policyn. Inte bara till anställda utan även till vårdnadshavare och elever så att alla känner till att man ska vara försiktig med presenter.

Kan vara straffbart – men blommor är ofarliga

Karin Ernfors uppmanar både lärare och vårdnadshavare att vara försiktiga, det får inte uppfattas som en muta, påtryckningar eller ta ett högre värde.

– Det kan vara straffbart att både ge och ta emot gåvor, men då handlar det om gåvor som kan uppfattas som en otillbörlig belöning. Då kan det handla om ett mutbrott.

Vad som är en otillbörlig gåva går inte att svara på eller ge direkta anvisningar om. Men för att vara på den säkra sidan rekommenderar hon att eleverna gör något själva. Exempelvis ritar ett kort eller plockar en bukett blommor.

– Det är klart att det är mindre risk att den anses vara otillbörlig om den är från en hel klass som har samlat in ett mindre belopp från varje elev än en kostsam gåva från en enskild elev. Blommor anses vara ofarliga och är också väldigt uppskattat, säger Karin Ernfors.

Informera rektorn vid dyrare gåvor

Enligt Karin Ernfors ska rektorn informeras om det skulle förekomma dyrare gåvor, men det finns inte något avgörande belopp.

– En hållregel är att upplever läraren att det uppstår en tacksamhetsskuld är gåvan inte okej och då borde man inte ta emot den, säger Karin Ernfors.

– Har man redan tagit emot gåvan ska man informera sin rektor och komma överens hur man ska hantera den situationen.

12 maj 2023 | 07:11

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev