”Ingen får framstå som förlorare i en mittenregering” Statsminister Stefan Löfven (S) kommer från en förhandlingsmiljö som fackordförande som han kan dra nytta av, enligt statsvetaren Jonas Hinnfors. Foto: TT

”Ingen får framstå som förlorare i en mittenregering”

Regeringsbildning För att lyckas bilda en regering i det nuvarande politiska läget måste partierna lära sig att inte ta poäng på varandra. – Här måste man hitta lösningar där ingen framstår som förloraren, säger statsvetaren Jonas Hinnfors till Arbetsvärlden, och menar att politiker kan lära av arbetsmarknadens parter.
25 okt 2018 | 09:54
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Statsminister Stefan Löfven (S) har några dagar till på sig att sondera terrängen för sin tänkta mittenregering, som inkluderar C och L.

Men att komma överens i viktiga frågor som las eller arbetslöshetsförsäkringen, där partierna har motsatta inriktningar, blir en svår utmaning. Socialdemokraterna vill exempelvis utvidga las till att även gälla arbetstiden i anställningskontraktet och helt avskaffa visstidsanställningar, som inte skyddas av las.

Centerpartiet vill gå åt rakt motsatt håll och slopa turordningsreglerna helt för företag med upp till 50 anställda, och Liberalerna driver att företag med upp till 49 anställda ska få göra fem undantag från turordningen. Samtidigt vill de borgerliga partierna sänka taket i a-kassan, som Socialdemokraterna höjde år 2015.

Den är viktig för Centerpartiet men ganska enkel att släppa för Socialdemokraterna.

Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs universitet, menar att partierna i ett sådant här läge måste behandla varandra med större respekt för att kunna bilda en mittenregering.

– Här måste man hitta lösningar där ingen framstår som förloraren, säger Jonas Hinnfors till Arbetsvärlden.

Inspiration från parterna

Det innebär också att partierna inte ska gå ut med brösttoner om att de lyckats driva igenom något på motpartens bekostnad. Jonas Hinnfors jämför med hur arbetsmarknadens parter brukar låta när de träffat en överenskommelse.

– Då är de väldigt överens och säger att det var en bra kompromiss. Stefan Löfven har det här sättet att tänka i sin bakgrund som fackordförande. Han kommer från de här förhandlingsmiljöerna, säger Jonas Hinnfors.

För att lyckas gäller det alltså att partierna aktivt försöker hitta lösningar som inte innebär att motparten tappar ansiktet. Det betyder också, enligt honom, att vi förmodligen kommer få se helt nya lösningar än de som lagts på bordet. Lösningar som åstadkommer ungefär samma sak, men utan att någon part tydligt behöver backa från sina ställningar.

– Ett exempel skulle kunna vara lagstiftning om minimilöner, någonting som Socialdemokraterna är emot. Eftersom det man vill uppnå är förbättrad integration genom lägre kostnader för arbetsgivarna, kan man då i stället titta på sänkningar av arbetsgivaravgifterna så att Socialdemokraterna kan säga att lönebildningen stannar hos parterna, säger Jonas Hinnfors.

Kan köpslå med vinster i välfärden

Han pekar ut flera områden där han tror att partierna kan hitta överenskommelser. Det gäller arbetsrätt, integration, bostadsfrågor och försvaret. Han nämner också vinster i välfärden som en fråga som Socialdemokraterna förmodligen kan förhandla med.

– Den är viktig för Centerpartiet men ganska enkel att släppa för Socialdemokraterna. Då kan de säga att Centerpartiet har fått någonting, säger Jonas Hinnfors.

Lyckas Stefan Löfven trots allt inte att locka över L och C så håller Jonas Hinnfors det inte för osannolikt att Ulf Kristersson (M) får en chans till att söka stöd för sin regering.

25 okt 2018 | 09:54

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev