TCO:s chefsekonom säger upp sig i protest: ”TCO har brutit mot sina stadgar” Mikael Sandström, TCO:s chefsekonom, säger upp sig i protest.

TCO:s chefsekonom säger upp sig i protest: ”TCO har brutit mot sina stadgar”

Regeringsfrågan Mikael Sandström, rådgivare till moderatledaren Ulf Kristersson, säger upp sig ifrån sin tjänst som chefsekonom på TCO i protest mot att TCO ska ha tagit partipolitisk ställning. TCO har valt att ”entydigt stödja Stefan Löfvens och Socialdemokraternas förslag till regeringsbildning” skriver Mikael Sandström på sin Facebook.
28 sep 2018 | 15:37
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Mikael Sandström säger upp sig från sin tjänst som chefsekonom på TCO. Anledningen är en debattartikel i Dagens Industri där TCO:s ordförande Eva Nordmark efterlyser en blocköverskridande regering.

Det ligger i Stefan Löfvens intresse att spräcka Alliansen

Mikael Sandström, som har bakgrund som statssekreterare för Moderaterna under Reinfeldt, tolkar debattartikeln som ett ensidigt stöd för Stefan Löfvens och Socialdemokraternas förslag till regering. Vid uppsägningen var han sedan början av september på tjänstledighet för att agera rådgivare åt partiledare Ulf Kristersson (M).

I en lång post på Facebook om beslutet att säga upp sig skriver Mikael Sandström: ”I den mest utpräglat partipolitiska fråga som tänkas kan, vilka partier som ska ingå i en regering, väljer TCO att ta partipolitisk ställning. Därmed bryter TCO mot organisationens stadgar, som i första paragrafen anger att ’TCO är partipolitiskt obundet’.”


Samuel Engblom, samhällspolitisk chef TCO, beklagar att Mikael Sandström sagt upp sig men dementerar att TCO ska ha tagit partipolitisk ställning.

– Vi förespråkar ingen särskild regeringsbildning eller statsminister. Det vi har sagt är att i ett parlamentariskt läge där inget av blocken har egen majoritet så är det enda sättet att bilda en handlingskraftig regering som samtidigt värnar om demokratins principer att skapa en regering med partier från bägge blocken, säger Samuel Engblom till Arbetsvärlden.

– Vi säger inte vilka som ska ingå i en sådan regering.

Sådana som du behövs ständigt och överallt

Mikael Sandström säger till Arbetsvärlden att TCO hade kunnat skriva debattartikeln utan att ge sig in i partipolitiken, men att man valde att förespråka en blocköverskridande regering – något han ser som ett slag mot Alliansen.

– Alliansen vill bilda en alliansregering. Det ligger i Stefan Löfvens intresse att spräcka Alliansen, vilket lyckas om man bildar en blocköverskridande regering. Att ta ställning för en blocköverskridande regering är därmed att ta partipolitisk ställning mot Alliansen, säger Mikael Sandström.

Men Stefan Löfven vill väl, på samma sätt som Alliansen vill bilda en alliansregering, i första hand bilda en rödgrön regering?

– Det finns inget rödgrönt alternativ som skulle kunna bilda en livskraftig regering. Den skulle inte kunna få stöd för sin politik. Hur man än väljer att vrida och vända på det så är ett ställningstagande för en blocköverskridande regering någonting som missgynnar Alliansen eftersom den då inte längre skulle finnas.

Mikael Sandström planerar att fortsätta arbeta som rådgivare åt Ulf Kristersson. Och han beklagar att han känt sig tvungen att säga upp sig från TCO.

– Jag har haft väldigt roligt i mitt jobb på TCO. I min bekantskapskrets har jag ofta mötts av förundran över att jag, med mitt engagemang i Moderaterna, arbetar fackligt. Men jag har alltid kunnat säga att det inte är konstigt alls, för TCO är inte partipolitiska. Det var något jag inte längre kunde säga.

Rosas på Facebook

På Facebook får Mikael Sandström stort stöd för sitt beslut av såväl opinionsbildare som politiker.

”RESPEKT!” skriver Jenny Sonesson, ledarskribent på GP.

Gunnar Hökmark (M), europaparlamentariker, skriver: ”Sådana som du behövs ständigt och överallt, låter som en glättig formulering men den är skriven med stort allvar.”

”Strongt Mikael! Respect.” skriver Sven-Olov Daunfeldt, professor i nationalekonomi och forskningschef vid Handelns forskningsinstitut.

Nyhetsbrev

28 sep 2018 | 15:37

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från timbro.se - "Tjänstemännen som tror de är politiker" 30 sep 2018:
    […] de företräder säger och gör. Då säger man upp sig, som TCO:s chefsekonom Mikael Sandström nyligen gjorde i protest mot förbundets ställningstagande för en blocköverskridande […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev