Den som är över 55 år och har tio års sammanhängande anställningstid hos överlåtaren, det vill säga den gamla huvudmannen, får inte rätt till förlängd uppsägningstid hos den nya huvudmannen ens om de båda har likalydande kollektivavtal.
På onsdagen avgjorde Arbetsdomstolen en mångårig strid mellan Unionen och Almega.
Många kollektivavtal i privat sektor har en regel som ger anställda som fyllt 55 år och som jobbat länge för arbetsgivaren förlängd arbetstid: ett år i stället för ett halvår. Tanken är att det ska ge dem bättre förutsättningar att hitta nytt jobb.
Domen orsakade såväl besvikelse som förvåning hos Unionen eftersom EU-domstolen gav förbundet rätt i ett förhandsavgörande i fjol och Martin Wästfelt, chefsjurist på Unionen, uttryckte sig då optimistiskt i Arbetsvärlden.
EU-domstolen bedömde nämligen att arbetstiden hos överlåtaren också ska räknas. Enligt EU:s överlåtelsedirektiv ska arbetstagare inte hamna i en mindre fördelaktig situation enbart på grund av en verksamhetsövergång.
I kollektivavtalet är det anställningstid hos innevarande arbetsgivare
Jonas Stenmo, chefsjurist på Almega, pläderade dock i AD för att EU-domstolen snarare bedömde att det är möjligt att ha en sådan regel i kollektivavtalen, men att det inte är det som parterna har avtalat om.
– Det är inte som tredje paragrafens Las som säger sammanlagd anställningstid. I kollektivavtalet är det anställningstid hos innevarande arbetsgivare. Jag tror inte att EU-domstolen riktigt hade uppfattat det, säger Jonas Stenmo till Arbetsvärlden, och fortsätter:
– Det kan bli både försämringar och förbättringar när man tecknar nytt avtal.
I medbestämmandelagens tredje stycke står att den nya arbetsgivaren är skyldig att tillämpa anställningsvillkoren i kollektivavtalet som gällde för den tidigare arbetsgivaren under ett år från övergången. Men det gäller inte om kollektivavtalet löpt ut eller ett nytt kollektivavtal börjat gälla för de anställda.
Hade jobbat i 30 år
Det specifika fallet, som pågått i sju år, rör fyra medlemmar hos Unionen som fick kortare uppsägningstid efter att verksamheten de jobbade i övergick till ISS Facility Management från Astra Zeneca.
Vid övergången hade tre av Unionen-medlemmarna jobbat i 30, 36 och 39 års tid, men denna anställningstid räknade inte ISS med när de sades upp – och det var alltså riktigt, enligt Arbetsdomstolen.
Domstolen tar fasta på att man efter övergången vid två tillfällen avtalat om nya kollektivavtal.
Villkoren i överlåtarens avtal har alltså ersatts av förvärvarens kollektivavtal, som innebär att förlängd uppsägningstid kräver tio års sammanhängande arbetstid hos aktuell arbetsgivare.
Två av domstolens ledamöter var skiljaktiga.