Arbetsgivare får oftast rätt om uppsägning i AD I en ny genomgång av domar i Arbetsdomstolen som Dagens Arena gjort framgår att arbetsgivare redan i dag får rätt i åtta fall av tio tvister om arbetstagares rätt att behålla jobbet. Foto: Claudio Bresciani

Arbetsgivare får oftast rätt om uppsägning i AD

Anställningsskydd Alliansen och Sverigedemokraterna vill ändra i Las för att ge arbetsgivare större makt att välja vem som ska sägas upp vid arbetsbrist. Men redan i dag får arbetsgivaren oftast rätt när tvister om uppsägning avgörs i Arbetsdomstolen, visar en genomgång av Dagens Arena. "Jag tycker att det har skett en viss åtstramning i AD:s bedömning", säger Dan Holke på LO-TCO Rättsskydd till Arbetsvärlden.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Lagen om anställningsskydd, las, har blivit en valfråga efter flera offensiver från Alliansen om att avskaffa principen om ”sist in, först ut” i turordningsreglerna. Kompetens i stället för lång och trogen tjänst ska avgöra vem som sägs upp vid arbetsbrist, är tanken.

Också Sverigedemokraterna vill ändra i turordningsreglerna genom att öka antalet undantag som små företag får göra när de väljer vilka som ska få gå.

Även när en tvist faktiskt går till domstol så brukar man komma överens innan den avgörs av AD

I en ny genomgång av domar i Arbetsdomstolen som Dagens Arena gjort framgår att arbetsgivare redan i dag får rätt i åtta av tio tvister om arbetstagares rätt att behålla jobbet. Tidningen har gått igenom domar från de senaste tio åren och totalt rör det sig om 54 domar som handlar om bland annat turordning, tillräckliga kvalifikationer efter omorganisation, skyldighet att omplacera för att undvika uppsägning eller om anställningsavtal ska anses ha övergått till ny ägare. Åtta av fallen rörde specifikt turordningsreglerna, och här fick arbetstagarna rätt i hälften av fallen.

LO-TCO rättsskydd är Sveriges största juridiska byrå för arbetsrätt och ägs av LO och TCO. Byrån får hantera en stor del av de tvister om uppsägning som hamnar i Arbetsdomstolen, även om de är få till antalet. Enligt Dan Holke, vd och chefsjurist, väger frågan om kompetens redan tungt i AD.

Dan Holke, LO-TCO Rättsskydd.

– Praxis är väldigt sträng och jag tycker att det har skett en viss åtstramning i AD:s bedömning av vilka kvalifikationer som krävs för att utföra arbetet, säger Dan Holke till Arbetsvärlden.

Han berättar att det bara är ett fåtal tvister om turordningen som blir domstolsärenden varje år. Oftast kommer fack och arbetsgivare överens vid förhandlingsbordet.

– Även när en tvist faktiskt går till domstol så brukar man komma överens innan den avgörs av AD.

Arbetsvärlden har tidigare skrivit om en partsgemensam rapport från 2011 utförd av PTK och Svenskt Näringsliv som visar att såväl företagen som facken för det mesta är nöjda med turordningsförhandlingarna. Åtta av tio företagsföreträdare och sju av tio fackliga företrädare var i rapporten nöjda med turordningsförhandlingarna. Nio av tio företag och sex av tio fackliga företrädare tyckte att det var lätt att stå för överenskommelsen.

Vad skulle hända om turordningsreglerna togs bort?

– Då skulle det i princip inte finnas något anställningsskydd. Arbetsgivaren har stor frihet att avgöra när det råder arbetsbrist. Det skulle bli enkelt för arbetsgivaren att hävda arbetsbrist för att säga upp personer av helt andra skäl. Det går sällan att motbevisa arbetsbrist, säger Dan Holke.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar