För många invandrare väntar garantipension – oavsett lönenivå Låg pension väntar de som tvingas fly sent i livet. På bild: Polis övervakar kön av ankommande flyktingar i snålblåsten vid Hyllie station utanför Malmö i november 2015. Foto: Johan Nilsson / TT

För många invandrare väntar garantipension – oavsett lönenivå

Pension För en allt större andel av pensionärerna väntar garantipension. Många av dem är födda utomlands och har kommit som asylsökande till Sverige.
+1
0
+1
5
+1
0
+1
2
+1
7
+1
3

I Sverige är det genomsnittliga arbetslivet (än så länge) drygt 40 år långt. Därefter väntar en, förhoppningsvis, bekymmersfri pension.

Men för asylinvandrare som kommit till Sverige senare i livet kan inkomstpensionen bli knaper även efter ett helt arbetsliv. Vad man har gjort tidigare, innan man kom till Sverige, räknas inte med. Däremot finns en undantagsregel som ger asylinvandrare rätt till den statligt finansierade garantipensionen, den del av pensionen som fungerar som grundskydd för personer som haft liten eller ingen arbetsinkomst under livet.

Både antalsmässigt och andelsmässigt väntas pensionärer som är beroende av grundskydden öka

Garantipensionen baseras på antal år som en person bott i Sverige. För att få full garantipension ska en person normalt ha bott 40 år i Sverige mellan åldern 16–64 år. För varje år man inte varit bosatt i Sverige reduceras garantipensionen med 1/40-del. Men med undantagsregeln kan flyktingar räkna med sin tid som bosatta i hemlandet för att nå upp till full garantipension, även om man inte bott i Sverige i 40 år.

Hög lön räcker inte

Det finns ett tak (7,5 inkomstbasbelopp per år) på hur hög lön som ger avsättningar till den allmänna pensionen. För år 2018 motsvarar taket en månadslön på 42 031 kronor (som kan täckas upp av tjänstepension). För en asylinvandrare som redan har halva arbetslivet bakom sig spelar det alltså i princip ingen roll hur hög lön denne får i Sverige när det kommer till inkomstpensionen.

– Om du bara jobbar i Sverige i till exempel 20 år spelar det ingen roll hur mycket du tjänar, du kommer ändå inte över garantipensionen. Däremot kan det finnas möjlighet att få en hyfsad pension om man får väldigt hög lön och har tjänstepension, som saknar tak, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.

Och en större andel pensionärer väntas behöva de statliga grundskydden i framtiden. I Pensionsmyndighetens prognos från i fjol ser man en fördubbling av kostnaderna från dagens 43 miljarder till 86 miljarder fram till 2060.

– Det vilar på antagandet att grundskydden följer inkomstutvecklingen, vilket de gjort hittills. Både antalsmässigt och andelsmässigt väntas pensionärer som är beroende av grundskydden öka, säger Ole Settergren.

Relaterad läsning

Visa artikelns 9 kommentarer
Kommentera
 1. Av Jakob 5 jan 2019:

  Känns orättvist att flyktinginvandrare får räkna med tid i hemlandet för att få garantipension.
  Min Thailändska fru kommer kanske ha ett arbetsliv i sverige på ca 30 år. Hon kommer då inte få full garantipension och inte heller hinna tjäna ihop speciellt mycket med tanke på att hon jobbar på restaurang med en knaper lön.

  Det blir ju då så att min pension skall räcka till henne också, får hoppas att den i alla fall blir okej.

 2. Av Maria 1 mar 2019:

  Om du är flykting så garanteras du garantipension. Oavsett om du jobbar eller aldrig jobbat. Medan vi tvingar arbetare födda på 1950 talet jobba 50 år innan de får pension. Det är vad många svenska lågavlönade kommer få efter ett hårt och slitet liv, medan vissa får det gratis. Flyktingar lever gott här någon månad och åker till sina hemländer och lever lyx resten av livet. Politikerna lovade att de ska löna sig arbeta och satte därför till att man ska bo här 40 år för att få grundpensionen. Men de talade inte om att flyktingar får det ändå?

  • Av Rainer 27 feb 2020:

   Det är ingen skillnad, alla får garantipension om du aldrig jobbat. Du kan ha rätt till garantipension om du varit bosatt i Sverige i minst tre år. För att du ska få full garantipension krävs att du har bott 40 år i Sverige från och med det att du fyllde 16 år till och med det år du fyller 64 år. Har du bott i Sverige kortare tid minskar garantipensionen med 1/40-del för varje år. Har du till exempel bott 27 år i Sverige får du alltså garantipension med 27/40-delar. Dessutom så får man den inte om inte är bosatt i Sverige.

 3. Länkad till från hexanmexan.wordpress.com - "Huvudproblemet för en statsbudget är att folk lever öht efter arbetsför ålder – Hexanmexan "shake my hand?"" 17 okt 2019:
  […] Notera dock att alla utlandsfödda gamlingar inte har ÄFS för märkligt nog har vi ett undantag för just flyktingar, som trots att de inte jobbat en dag i Sverige ändå får tillgodoräkna sig 40 arbetsår.  […] - Läs hela texten här
 4. Av Tobias 18 okt 2019:

  Låter ju intressant, men alla som arbetat 40 år och blir skadad eller sjuk på jobbet och senare får sjukersättning får inte mycket mer heller. Det går 150 000 sjukpensionärer utan vare sig livränta eller pension som når upp till 40% av sin tidigare inkomst och det blir inte ens garantipension på dessa ersättningar.

  Sedan när denna sjukpensionär blir ålderspensionär får hen ersättning på 35% av sin inkomst. Detta inträffar därför att under tiden som sjukpensionär så försvinner en tiondel ( 1/10 ) av intjänad pension under åren som sjukpensionär!

  Det är denna skillnaden som gör att även födda i sverige men med sjukpension aldrig kommer upp i ens 8.000 kronor efter skatt per månad. Så skevt är systemet idag. Även om du har jobbat i 40 år så får du ändå inte garantipensionsbeloppet efter skatt. Det är bara att fråga alla dessa 150 000 människor som är fattigpensionärer innan dom ens uppnått ålderspension.

  Där har ni systemfelet som heter duga!

 5. Av Frk Ekström 12 jan 2020:

  Garantipension gäller INTE för svenskar som bott utomlands. Min man har 3406 SEK i pension. Inget mer. Men han är svensk förstås. Ett fall för diskrimineringsombudsmannen eller?

  • Av Anna Kruse 18 nov 2022:

   JA,Det tycker jag!Men Du kommer nog inte att få rätt tyvärr….Vårt system är så snett att det finns inte ord för för det.Eller som en Skribent i Bullentin skrev:PERVERST………Mvh.Anna

 6. Av Roger Lensäter 13 nov 2020:

  Otroligt att men får pension för tid man inte bott i Sverige. Inte underligt att pensionerna är lägst i Norden.

 7. Av Hans Pedetsen 4 feb 2021:

  Fråga 1:
  Hur finansieras garantipensionen?
  Fråga 2:
  Hur stor del av utbetald garantipension är icke intjänad av mottagaren?
  Fråga 3:
  Hur mycket betalades ut i garantipension 2020?
  Vad är prognosen för 2025?
  Fråga 4:
  Om jag som egenföretagare inte tar ut lön utan enbart aktieutdelning, vad tillför jag till pensionssystemet?
  M.v.h.
  Hans

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar