Fackligt valmanifest ska påverka danska politiker

Danmark Tjänstemännens FTF och LO i Danmark har tagit fram ett gemensamt ”valmanifest” för att få politikerna att intressera sig för fackliga frågor inför valet.
Bengt Rolfer
18 maj 2015 | 15:25
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Investeringar i offentlig sektor, satsningar på bättre arbetsmiljö, insatser mot social dumping och kortare tid för att kvalificera sig för a-kassa.

Det är några av de punkter som danska LO och tjänstemannafacket FTF gemensamt driver inför det danska valet.

Danska FTF:s ordförande Bente Sorgenfrey. Foto: Sif Meincke.

Danska FTF:s ordförande Bente Sorgenfrey. Foto: Sif Meincke.

– Både det röda och det blå blocket har tagit emot våra förslag positivt, säger FTF:s ordförande Bente Sorgenfrey till Arbetsvärlden.

När denna artikel publicerades var det ännu inte bestämt när det danska valet ska hållas, men den 27 maj meddelade statsministern – socialdemokraten Helle Thorning-Schmidt – att valet hålls den 18 juni. Hennes främste utmanare är Venstres Lars Lökke Rasmussen som leder den borgerliga oppositionen.

”Det kommer att bli en nästan presidentlik valkamp. Vi var oroliga att våra krav skulle drunkna i den.”

Danska statsministern Helle Thorning-Schmidt Foto: Philip Davali/Polfoto via AP/TT.

Danska statsministern Helle Thorning-Schmidt Foto: Philip Davali/Polfoto via AP/TT.

Redan nu har FTF och LO enats om ett gemensamt valmanifest i 22 punkter.

– Det kommer att bli en våldsam och nästan presidentlik valkamp mellan två kandidater och partierna kommer att avsätta mycket pengar. Vi var oroliga att våra krav skulle drunkna i den. Därför ville vi gå ut tidigt och försöka sätta dagordningen inför valet och lyfta fram frågor som vi vet engagerar löntagarna, säger Bente Sorgenfrey.

Hon ser inga problem med att FTF som är en partipolitiskt oavhängig organisation agerar tillsammans med LO som står nära Socialdemokraterna.

Venstres Lars Løkke Rasmussen. Foto: Stig-Åke Jönsson/SCANPIX

Venstres Lars Løkke Rasmussen. Foto: Stig-Åke Jönsson/SCANPIX

– Det är första gången vi går fram med gemensamma krav och vi har inte fått annat än positiva reaktioner på det. Vi och LO har samma synpunkter i många frågor, säger FTF-ledaren.

Krav på fler jobb i offentlig sektor

De 22 punkterna spänner över ett brett politiskt fält. Bente Sorgenfrey lyfter i första hand fram kraven om jobbtillväxt och utveckling av den offentliga sektorn. Det sistnämnda har udden riktad mot de borgerliga.

– Det blå blocket vill ha nolltillväxt i offentlig sektor, men vi är tydliga med att det måste investeras där. Vi vill se ett partnerskap om utveckling av kvaliteten i offentlig sektor.

Arbetsmiljön är ett annat viktigt område. De fackliga kraven gäller ökade anslag till den statliga Arbejdstilsynen efter flera år med nedskärningar. Arbetsplatser med en god arbetsmiljö ska belönas och de som behöver råd och hjälp för att kunna förbättra arbetsmiljön ska kunna få det.

– Vi vill också bekämpa social dumping, bland annat genom att i alla kommuner införa sociala klausuler som ska förhindra underleverantörer att dumpa villkoren, säger Bente Sorgenfrey.

Kortare tidsgränser i a-kassan

De danska facken vill också ha förändringar i a-kassan för att underlätta att ta tillfälliga jobb. Som det är i dag måste man arbeta i ett år för att få a-kassa. Förslaget går ut på kortare tidsgränser för att kvalificera sig.

– Med dagens system blir man ekonomiskt straffad om man tar ett kortare vikariat. Vi vill täppa till det hålet så att även korta jobb kan löna sig.

I sitt första maj-tal sa Helle Thorning-Schmidt att hon höll med om kravet som gäller a-kassan.

Enligt Bente Sorgenfrey har det fackliga valmanifestet fått ett gott mottagande av båda politiska blocken. I sitt första maj-tal sa exempelvis Helle Thorning-Schmidt att hon höll med om kravet som gäller a-kassan.

– Vi får hoppas att dessa positiva tongångar finns kvar efter valdagen, säger Bente Sorgenfrey.

Bengt Rolfer
18 maj 2015 | 15:25

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från rolfer.se - "Fackligt manifest inför danska valet : Bengt Rolfer" 18 maj 2015:
    […] Arbetsvärlden: http://www.arbetsvarlden.se/fackligt-valmanifest-ska-paverka-danska-politiker/ […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar