Facklig demonstration för kvinnors rättigheter i Iran Bild från en video som visar hur människor i Iran under gårdagen protesterade för att uppmärksamma att det gått 40 dagar sedan den 22-åriga Jina Amini, dog i polisens arrest. Foto: AP Photo/TT

Facklig demonstration för kvinnors rättigheter i Iran

Kvinnors rättigheter Sex fackförbund ordnar i dag en manifestation för kvinnors rättigheter i Iran. "Vi kan aldrig fullt ut förstå det våra medsystrar i Iran lever i, men vi kan gemensamt stötta deras kamp", säger Visions ordförande Veronica Magnusson.
27 okt 2022 | 14:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Sex fackförbund arrangerar idag en manifestation på Norrmalmstorg för kvinnors rättigheter i Iran. Protesterna i Iran efter att Jina (Mahsa) Amini, 22, dött i den iranska moralpolisens händer har pågått sedan den 16 september.

− Den iranska regimens förtryck slår hårdast mot kvinnorna, men också alla människor som själva vill välja sina liv. Vision är ett kvinnodominerat fackförbund i den kvinnodominerade välfärden och jämställdhet på arbetsplatserna är vår vardagliga kamp, säger Visions ordförande Veronica Magnusson till Arbetsvärlden.

Höj din röst! Säg ifrån, engagera dina kollegor, delta i manifestationer, arrangera manifestationer!

Veronica Magnusson, ordförande Vision. Foto: Vision

De sex svenska fack som står bakom manifestationen,  Vision, Kommunal, Fackförbundet ST, Akademikerförbundet SSR, Seko och Vårdförbundet, är samlade inom PSI, den internationella fackliga organisationen för offentliga tjänster.

− Vi kan aldrig fullt ut förstå det våra medsystrar i Iran lever i, men vi kan gemensamt stötta deras kamp, menar Veronica Magnusson.

Finns det fler sätt att som fackmedlem stödja feminism i Iran?

− Det är viktigt att vi fackliga stöttar demokratisering av Iran på flera sätt. Höj din röst! Säg ifrån, engagera dina kollegor, delta i manifestationer, arrangera manifestationer, säger Veronica Magnusson.

Manifestationen inleds idag klockan 17 på Norrmalmstorg. I skrivande stund har 1 400 personer svarat att de intresserade eller kommer att delta på evenemangets Facebooksida.

27 okt 2022 | 14:00
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev