Fackets ekonomer: Återhämtningen kan gå snabbt Idrottsevenemang har drabbats hårt av coronaviruset. Unionens chefsekonom Katarina Lundahl ser en möjlighet till en snabb ekonomisk återhämtning om restriktionerna kan lyftas. Foto: Erik Simander / TT.

Fackets ekonomer: Återhämtningen kan gå snabbt

Ekonomi Coronakrisens grepp om den svenska ekonomin har minskat något. Nu ser fackens ekonomer möjligheten till en snabb återhämtning.
17 sep 2020 | 13:28
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Sedan vårens mörka rapporter om coronakrisen har läget för den svenska ekonomin och arbetsmarknaden stabiliserat sig något. Konjunkturinstitutet, KI, meddelade i augusti att efterfrågan och produktionen ökat, och bedömde då att bnp minskar med 4,8 procent i år.

KI har därefter släppt en extraundersökning som vittnar om att andelen företag som upplever minskad omsättning fortsätter att minska och i tjänstesektorn ser man en ökning i andelen företag som har större omsättning än normalt.

De små ljusglimtarna får också plats i LO:s konjunkturrapport. Facket konstaterar att den sammantagna bilden nu är bättre än i våras och skriver: ”Botten är passerad och blev ungefär så djup som befarats. Återhämtningen har inletts och kan bli något snabbare än enligt våra tidigare förväntningar”

Botten är passerad

Bakom de positiva bedömningarna står bland annat mätningar av företagens syn på läget och den starka kinesiska återhämtningen.

– Det finns tydliga tecken på att ekonomin vänt uppåt – även om det är från en extremt låg nivå – och vi ser en återhämtning. Problemet är att den inte alls går i samma takt som fallet och att det är väldigt osäkert hur lång tid den kommer ta, säger Håkan Hellstrand, ekonom på LO och författare till konjunkturrapporten.

Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen, delar bilden av att det är ovanligt svårt att sia om den ekonomiska utvecklingen.

– Det är ovanligt svårt att förstå hur det går här och nu, men också att blicka framåt. Dels för att saker svängde så fort i våras, dels för att det här är en typ av kris som vi inte har särskilt stor erfarenhet av.

Kan bli snabb återhämtning

Katarina Lundahl trycker på att krisen slagit väldigt olika mot olika branscher. Men menar att även hårt drabbade branscher kan komma att hämta sig väldigt snabbt. Problemet är själva viruset:

– Om viruset är under kontroll, restriktionerna lyfts och det inte skapats nya problem så är själva orsaken till den ekonomiska nedgången borta – till skillnad från tidigare kriser som utlösts av ett problem i ekonomin. Det gör, tycker jag, att det finns förutsättningar för en snabb återhämtning.

Katarina Lundahl
Foto: Jessica Gow / TT

Att coronakrisen skulle slå undan möjligheterna till löneökningar är därför otänkbart, menar Lundahl:

– Vi hävdar att svensk industri och svensk ekonomi i grunden är konkurrenskraftigt. Det är en av hörnpelarna som vi lutar oss mot när vi tittar på vilka löneökningar som är rimliga framöver. Den här krisen är inte ett resultat av dålig konkurrenskraft, tvärtom har svensk industri och företag gått in i krisen med starka positioner, säger hon.

LO: Svårt att vända långtidsarbetslösheten

Håkan Hellstrand. Foto: LO/Press.

 

Arbetslösheten ligger nu på motsvarande 9,2 procent – vilket är lägre än vårens prognoser som landade på åtminstone tio procent. Myndigheten aviserade i slutet av augusti att det är fler som får arbete än som skriver in sig som arbetssökande.

LO gör bedömningen att den svenska ekonomin borde vara tillbaka vid samma nivåer som innan krisen vid slutet av 2021. Håkan Hellstrand konstaterar att det är med stor osäkerhet man gör en sådan prognos, vilket hänger samman med det osäkra internationella läget. Han pekar även ut ett stort hot i form av den växande arbetslösheten, som LO bedömer kommer ligga på 9,6 procent vid årsskiftet.

– Arbetslösheten har ökat kraftigt och långtidsarbetslösheten har bitit sig fast. Att vända det kommer att kräva stora insatser.

Nyhetsbrev

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev