Europafacket vill se mer handlingskraft mot flyktingkrisen Foto: erikluntang/etuc
Svenska ministern Aida Hadzialic höll ett känslofyllt anförande på Europafackets kongress.

Europafacket vill se mer handlingskraft mot flyktingkrisen

Europafacket I dag antog Europafackets kongress näst intill enhälligt en resolution om att EU-länderna måste göra mycket mer för att hjälpa alla de som flyr till Europa.
30 sep 2015 | 12:18
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Flyktingsituationen i världen har fått stor uppmärksamhet under Europafacket EFS:s kongress som äger rum i Paris. Under tisdagens invigningsdag nämndes krisen av de flesta talare och i dag onsdag ägnades större delen av förmiddagen åt frågan. Svenska gymnasie- och kunskapsministern Aida Hadzialic berättade om sin egen flykt från kriget i Jugoslavien som femåring. Omar Diakhaby, som efter 11 år som papperslös i Belgien nu jobbar med migrantarbetare och papperslösa för det belgiska facket CSC, berättade om sina erfarenheter och påpekade att flyktingarna som kommer i dag kan vara morgondagens papperslösa arbetare.

Med två nedlagda röster och inga nej-röster antog sedan kongressen en nödresolution om flyktingsituationen, där Europafacket bland annat kräver flyktvägar till Europa utan murar och barriärer, att Dublinkonventionen ska avskaffas och att alla flyktingar garanteras rätt till utbildning, bostad och sjukvård.

Talade om svenska snabbspåret

Omröstningen föregicks av en lång rad av talare, många från Sverige och Norden, som pläderade för resolutionen. Bland annat betonade Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling, som representant för TCO, vikten av att alla Europas länder tar gemensamt ansvar. Therese Gouvelin, ordförande för Hotell- och restaurangfacket och på kongressen representant för europeiska federationen för fackföreningar inom livsmedel, jordbruk och turism, berättade om ”snabbspåret” för nyanlända som inom kollektivavtalet får arbetsplatsintroduktion och svenskalektioner.

Mahmut Arslan från turkiska facket HAK-IS påminde om hur stort ansvar Turkiet har behövt ta på grund av landets geografiska läge.

Läs hela resolutionen på Europafackets webbplats.

30 sep 2015 | 12:18

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev