Europafack vill stoppa Nordeas agerande i Estland Nordeas agerande i Estland möter hård kritik. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Europafack vill stoppa Nordeas agerande i Estland

Nordea Nu uppmärksammar den internationella fackliga rörelsen situationen för de anställda på Nordea i Estland som vägras kollektivavtal och trakasseras. De nordiska facken anser att situationen är oacceptabel. Däremot anser man inte att det är en fråga för Nordeas styrelse.
10 maj 2017 | 14:57
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Fackliga förtroendevalda som trakasseras, som omplaceras utan anledning och får sina ersättningar sänkta på Nordea och norska DNB i Estland. Det är händelser som Arbetsvärlden har skrivit om flera gånger tidigare, första gången i november 2015. Nu har också den internationella fackliga organisationen UNI Europa uppmärksammat problemen. UNI Europa uppmanar därför till stöd för det lokala facket i Estland.

Försök få avtal orsak

Bakgrunden till konflikten är det lokala fackets försök att få ett kollektivavtal med estniska Nordea, en konflikt som sedan har eskalerat i och med ett planera samgående mellan Nordea och DNB i Estland. I november beslöt Nordea att ensidigt avbryta förhandlingarna om ett kollektivavtal med den nya fackföreningen som organiserar 70 procent av de anställda.

Finansförbundet, som organiserar svenska bankanställda, stöttar UNI:s krav på Nordea och DNB att respektera de fackliga rättigheterna. Sitt internationella arbete bedriver Finansförbundet dock främst via Nordea Union Board, som organiserar de olika finansförbunden inom banken, där Hans Christian Riise är ordförande. Han har följt händelseutvecklingen en längre tid och var inkopplad för att försöka lösa situationen redan 2015 när den dåvarande fackklubbsordföranden fick sparken. I samband med det besökte han både bankens ledning och lokalt fack flera gånger på plats. Däremot har han inte varit i Estland på senare tid.

Det saknas tillit mellan parterna, den frågan måste lösas. Kan jag hjälpa till att lösa den så gör jag det.

På frågan om han ska åka dit nu, svarar han att skulle det finnas en önskan om det så åker han naturligtvis dit och träffar det nya facket och ledningen.

– Det är inget problem, säger han. Det saknas tillit mellan parterna, den frågan måste lösas. Kan jag hjälpa till att lösa den så gör jag det.

Nordea Unionen Board har även skrivit ett formellt brev till bankens ledning.

– Vi har gjort klart att det är en allvarlig situation som inte är acceptabel. Vi har förklarat vår oro och sagt att situationen måste lösas.

Ett hjälpmedel för att lösa knuten skulle bildandet av Nordea Forum kunna vara, tror Hans Christian Riise. Det är ett samarbetsorgan mellan fack och företagsledning som är på väg att skapas. I det ska sitta representanter för alla länder där banken har verksamhet.

– Där skulle man kunna få en förklaring till agerandet.

Sitter i styrelsen

Hans Christian Riise sitter även som arbetstagarrepresentant i Nordeas styrelse, men säger sig vara förhindrad av sekretessreglerna att diskutera styrelsearbetet eller hur han själv agerar i denna.

– På ett rent principiellt plan kan jag säga att allt kan diskuteras på styrelsemötena. Men operativa frågor som den här överlåts på den operativa ledningen.

Men om det handlar om att banken kan drabbas av dåligt rykte – blir det inte en fråga för styrelsen då?

– Nej, uppstår den typen av problem måste det hanteras av den operativa ledningen.

När en svensk storbank beter sig riktigt illa i Estland tycker vi det är jätteallvarligt.

Även FTF, det svenska facket inom försäkrings- och finansbranschen, stöttar de anställda på Nordea och DNB i Estland. FTF har inga egna kollektivavtal med Nordea, men följer utvecklingen noga, uppger Jimmy Johnsson, strategisk rådgivare som jobbar med internationella frågor på FTF.

– Baltikum är vårt absoluta närområde där vi har många kontakter med anställda inom försäkringsbranschen. Vi är intresserade av att arbetsvillkoren är schysta i Estland också. När en svensk storbank beter sig riktigt illa där tycker vi det är jätteallvarligt, säger Jimmy Johnsson.

– Det är så klart oacceptabelt att företaget trakasserar de förtroendevalda med hjälp av bland annat oförklarliga omplaceringar och minskade ersättningar, säger Jimmy Johnsson.

Vad kan ni göra?

– Vår främsta roll är att vara opinionsbildande. Vi tycker att det är konstigt att Nordea kan förekomma i ett sådant här sammanhang. Nordeas ledning borde gå ut och klargöra hur man ser på fackliga de rättigheterna.

10 maj 2017 | 14:57
Om skribenten
reporter

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev