Både tjänstemän och arbetare utsätts när rättigheter kränks Både arbetare och tjänstemän drabbas av förföljelser och kränkningar i arbetslivet, visar Världsfackets rättighetsindex. Bilden: York Farm utanför Lusaka i Zambia. Foto: Patrik Bergvall.

Både tjänstemän och arbetare utsätts när rättigheter kränks

Rättighetsindex De senaste åren har det blivit allt tuffare för anställda och fackligt aktiva, visar nya siffror från världsfacket ITUC. Förföljelser och kränkningar drabbar både arbetare och tjänstemän, påpekar Heike Erkers, ordförande i det fackliga samarbetet Union to Union.
16 jun 2017 | 08:20
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Antalet länder där arbetstagare och fackligt aktiva utsätts för våld och hot ökar, och i åtminstone 50 länder kränks arbetstagarnas mänskliga rättigheter, exempelvis rätten att gå med i facket.

Det visar världsfacket ITUC:s årliga genomgång som kom i veckan. Allra farligaste landet för arbetstagare på ITUC:s lista är Qatar. Detta genom behandlingen av migrantarbetare, framförallt i samband med förberedelserna inför fotbolls-VM 2022.

Men även i Europa finns länder där de fackliga rättigheterna kränks. På ITUC:s rankning, där bästa betyg är 1 och sämsta 5+, tilldelas Storbritannien en 4:a, framförallt beroende en antifacklig lagstiftning.

Bra betyg för Sverige

Sverige klarar däremot årets granskning, och hamnar i topp tillsammans med ytterligare elva länder.

Enligt LO:s chefsekonom Ola Pettersson, som deltog när fackens gemensamma globala samarbetsprojekt Union to Union presenterade sifforna, hänger den negativa trenden delvis samman med att maktstrukturer utmanas. Ett exempel är Turkiet. Men den hänger även samman med direkta ekonomiska faktorer som en ökande arbetslöshet på ett globalt plan, liksom att de ekonomiska skillnaderna ökar. I det läget skärps konflikterna.

Heike Erkers, ordförande för Union to Union. Foto: Lena Dahlström.

Samtidigt har andelen anställda som är med i facket i de industrialiserade länderna sjunkit kraftigt de senaste 30 åren.

Heike Erkers, ordförande för Union to Union och även för Akademikerförbundet SSR, anser att en av de svenska fackens uppgifter är att berätta för medlemmarna hur det faktiskt ser ut i världen.

De usla villkoren slår hårt oavsett var vi befinner oss på arbetsmarknaden. Även våra kollegor i andra länder drabbas.

– Vi måste medvetandegöra att det rör sig om arbetsvillkor som ingen av oss skulle ställa upp på. Det handlar om att människor inte kan och får organisera sig för att få rimliga villkor utan att förföljas, torteras och faktiskt mördas.

Och det är viktigt att lyfta att det även handlar om akademiker och tjänstemän, anser hon.

– De usla villkoren slår hårt oavsett var vi befinner oss på arbetsmarknaden. Även våra kolleger i andra länder drabbas, säger Heike Erkers till Arbetsvärlden.

Bara att vara lärare gör att man kan mördas, är man dessutom lärare och fackligt aktiv ökar risken ännu mer.

– Ta lärarna till exempel – de lever farligt i många länder som Colombia. Bara att vara lärare gör att man kan mördas, är man dessutom lärare och fackligt aktiv ökar risken ännu mer.

– Eller ta läget i Turkiet där man på fruktansvärda grunder säger upp människor från statsförvaltningen. Även här blir lärarna utsatta, liksom sjuksköterskorna som inte får hjälpa demonstranter och socialarbetare som inte kan stötta familjer som tillhör vissa grupper.

Även svenska företag kan bli bättre

Den svenska fackföreningsrörelsen måste jobba på flera fronter samtidigt, anser Heike Erkers. Bland annat genom att stötta europeiska fackförbund som har det svårt i ekonomiskt hårt prövade länder som Italien, Spanien och Portugal, liksom i Storbritannien där facket har en utsatt position.

Enligt Heike Erkers finns även en hel del att göra för svenska företag som är verksamma utomlands. Långtifrån alla sköter sig exemplariskt.

– Man borde lyfta de duktiga företagen som faktiskt gör något. Då skulle vi kunna använda oss av sin konsumentmakt och köpa av dem.

 

16 jun 2017 | 08:20
Om skribenten
reporter

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Tobias 7 dec 2018:

    Ja man borde även kolla och grundligt ta reda på när en arbetsskadeförsäkring gäller när villkoren är uppfyllda. Svenska arbetsskadeförsäkringen är ett skämt och den borde verkligen gås i genom av oberoende organisationer, för som det är nu så är arbetsskadeförsäkringen inte gjord för alla dem som skadar sig på den svenska arbetsmarknaden.

    Facken och dess organisationer borde visa mer enighet och mer empati med alla som skadas eller på annat sett blir sjuka av sitt jobb.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev