Den osannolika romansen mellan Trump och facket Trumps popularitet hos facken falnar. Samtidigt har protesterna varit omfattande mot att Trump vill slopa Obamas så kallade Daca-regel som gjort det möjligt för 800 000 barn till papperslösa att plugga och jobba (bilden). Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin.

Den osannolika romansen mellan Trump och facket

Washington Amerikanska fackföreningsledare applåderade den nyvalde Trumps besked om satsningar. Men när Arbetsvärlden frågar om stämningen i dag blir svaret: inga kommentarer.
Karin Henriksson
11 sep 2017
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Under valrörelsen vände sig Donald Trump till ”de bortglömda männen och kvinnorna”.

Med honom skulle det bli fart på hjulen. Högre löner, lägre skatter, fler förmåner, ingen mer export av jobb och hemtagning av bolagsvinster från utlandet. Och dottern Ivanka bredde på med betald mammaledighet.

Många i facket övertygades att rösta på Donald Trump och den handlingskraft han utstrålade trots att flera förbund ställt sig bakom Hillary Clinton. Små övertag i traditionellt demokratiska fästen som Michigan och Wisconsin bidrog till hans seger.

Till en början var allt frid och fröjd. Fackfolk kallades till Vita huset och poserade leende

Till en början var allt frid och fröjd. Fackfolk kallades till Vita huset och poserade leende med den nyblivne president Trump – och de väntade med spänning på detaljer om miljontals nya välbetalda och trygga jobb i en aldrig tidigare skådat satsning på den söndervittrande infrastrukturen. Det fanns en prislapp med många nollor: 1 000 miljarder dollar.

Lovade öppen dörr

Fackförbunden i byggbranschen som är samlade under NABTU-paraplyet bjöd till och med in Donald Trump som talare vid sin kongress sent i våras. Trump vände sig till ordföranden Sean McGarvey och sa:

– Sean var med på ett av våra första möten i Vita huset. Jag lovar er att dörren till Donald Trump alltid står öppen för Amerikas fackföreningsledare. Alltid.

Trump räknade till varma applåder upp alla yrkesgrenarna: elektriker, målare, rörmokare, maskinister, murare, hissinstallatörer, takläggare med flera. Han hade redan sett till att få tillbaka kolgruvejobben, sa han, men tillade med ett skämt att det förstås såg illa ut för hantverkare som specialiserat sig på stuckatur.

Sedan gick månaderna utan att Trump la fram något infrastrukturpaket eller mobiliserade nödvändigt stöd från kongressen

Sedan gick månaderna utan att Trump la fram något infrastrukturpaket eller mobiliserade nödvändigt stöd för ett sådant från båda partierna i kongressen.

Några av Trumps beslut

Några av president Donald Trumps förändringar:

  • Slopade skärpningar av byggnormer.
  • Finansiering av infrastruktur ska ske via så kallade offentlig-privata partnerskap.
  • Arbetsmarknadsdepartementets budget kommer troligen att krympas rejält, detsamma gäller myndigheterna som övervakar arbetsmiljön.
  • Obamas regler om generösare övertidsersättning och krav på att vissa arbetsgivare redovisar löneskillnader mellan könen ska slopas.
+ Expandera

Hittills har förberedelserna gått ut på att slopa skärpningar av byggnormer och hitta finansiering via så kallade offentlig-privata partnerskap. I synnerhet det sistnämnda kritiseras av demokraterna, som tvivlar på att privata företag vill ägna sig åt olönsamma verksamheter från avlopp, reningsverk, och kraftledningar i glesbygd till asfaltering av milslånga gator i utbredda förorter.

Tog avstånd efter Charlottesville

Arbetsvärlden ringer upp för att höra vad NABTU, som samlar fackförbunden i byggbranschen, tycker om dröjsmålet.

– Ingen kommentar. Det föreligger inga förslag än, säger pr-ansvarige Tom Owens.

Men vad tycker NABTU om Trumpadministrationens beslut att dra tillbaka Obamas arbetsmarknadsregler?

– Ingen kommentar, upprepar Tom Owens korthugget.

Precis som andra i det amerikanska samhället utfärdade NABTU en kommuniké efter sammandrabbningarna under en alt-right-demonstration i Charlottesville i augusti. Där fastslogs att människor i ledande ställning – i detta fall hette adressaten Trump – måste ta klart och tydligt avstånd från ”dem som göder hat, rasism, sexism”.

#LaborDay-tweet tolkades som nationalistisk

Den 4 september firades Labor Day-helgen. Trump skickade ut en tweet med Happy #LaborDay! och hälsade att nu byggs framtiden med ”amerikanska nävar, amerikanskt järn, aluminium och stål”, något som i en del läger tolkades som ett nationalistiskt budskap till en snäv grupp. Särskilt som det samtidigt sipprade ut uppgifter ut om att han tänkte slopa Obamas så kallade Daca-regel som gjort det möjligt för 800 000 unga människor som tagits in i USA illegalt av sina föräldrar att plugga och jobba. Nu hotar utvisning om inte kongressen kan hitta en lösning.

Under denna Trumps första Labor Day-helg kunde mycket lite ringas in som gynnat arbetstagare. Snarare tvärtom. Arbetsmarknadsdepartementets budget kommer troligen att krympas rejält, detsamma gäller myndigheterna som övervakar arbetsmiljön. Obamas regler om generösare övertidsersättning och krav på att vissa arbetsgivare redovisar löneskillnader mellan könen ska slopas.

Forskare: ”Trump berikar Wall Street”

När Trump talar om den förestående omfattande skattereformen låter det som om han tror att lönehöjningar kommer att infinna sig automatiskt ifall företagens skatter sänks. Varken han eller hans ministrar har ställt sig bakom den rörelse som gett hopp till miljontals lågbetalda – att den lagstadgade minimilönen höjs till 15 dollar i timmen.

Bob Bruno, professor i arbetsrätt vid University of Illinois i Urbana-Champaign, är inte förvånad över att Trump svikit ”de bortglömda männen och kvinnorna”.

– Naturligtvis inte. Han föraktar arbetare och hade aldrig för avsikt att föra deras talan. Trumps kampanjlöften var ett hjärtlöst manipulerande av människors svårigheter, rädsla och ilska. Allt han har gjort i ämbetet har gått ut på att berika samma Wall Street-klass som nästan störtade hela den amerikanska ekonomin i fördärvet 2008.

Fackets målsättningar är faktiskt mycket populära i väljarkåren och facket har vuxit efter Trumps tillträde

Enligt Bruno är skillnaderna mellan Trump och Obama som dag och natt. Obama ansåg att facket och enskilda människor bidrog till allas välstånd. Trump däremot betraktar facket som något ont och lyfter ständigt fram den ”mytiske entreprenören” som den enda positiva kraften i ekonomin.

Det stundar val igen om ett drygt år och kongressvalet 2018 blir mer ödesmättat än på länge.

– Facket kommer att spela nyckelroller i många av de delstater som Trump vann. Fackets målsättningar är faktiskt mycket populära i väljarkåren och facket har vuxit efter Trumps tillträde. Problemet är att det medlemmarna som kan påverka är förre än för 20 år sedan. Men de är fortfarande tillräckligt många för att avgöra ifall det väger jämnt, konstaterar Bob Bruno.

Karin Henriksson

/ Kontakta skribenten

11 sep 2017

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar