Unionen tummar inte på medbestämmandet Martin Wästfelt, förhandlingschef Unionen. Foto: Claudio Bresciani/TT
Debatt

Unionen tummar inte på medbestämmandet

Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt svarar Jonas Nordling om "mbl light", som svarar direkt i en slutreplik.
11 apr 2025 | 11:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Journalistförbundets tidigare ordförande Jonas Nordling skriver i en debattartikel att förhandlare ”gått med på en inskränkning av medbestämmandet” i och med det nya kollektivavtalet mellan Unionen och TechSverige. Vi delar inte den beskrivningen. 

Alla förhandlingar innebär ett givande och tagande, årets pågående avtalsrörelse är inget undantag. Men tack vare insatserna från våra förtroendevalda, medlemmar och medarbetare runtom i landet kunde vi sätta tryck på arbetsgivarna och för första gången någonsin få till ett system för arbetstidsförkortning för anställda inom IT-området. Samtidigt höll vi emot kravet från TechSverige om att slippa förhandla oavsett om det finns fackliga ombud på en arbetsplats eller inte.

För Unionen innebär avtalsändringen ett tillfälle att besöka arbetsplatser som saknar förtroendevalda

Vi vill komma med några klargöranden om möjligheten till förenklade samverkansformer för företag med färre än 50 anställda, som saknar förtroendevalda med förhandlingsmandat:

  • Förenklade samverkansformer måste aktiveras av arbetsgivaren genom att påkalla förhandling om att träffa lokalt samverkansavtal med samtliga fackförbund som är part i det centrala avtalet (Unionen, Sveriges Ingenjörer och Akavia). 
  • Viktiga frågor måste fortfarande primärförhandlas. Detta omfattar bland annat ändringar av anställningsvillkor, omplacering eller omflyttning, outsourcing eller borttagande av personalförmåner av betydande värde.
  • Om medlemmarna bildar klubb eller väljer arbetsplatsombud med fullt förhandlingsmandat upphör det lokala samverkansavtalet att gälla.
  • Om någon arbetsgivare skulle motverka medlemmarnas ambitioner att bilda klubb kan vi påkalla förhandling och i slutändan ensidigt säga upp det lokala samverkansavtalet.  

Vi är helt eniga med Jonas Nordling om vikten av fackligt inflytande på landets arbetsplatser. Vi jobbar hårt för att få fler att vilja ta ett fackligt uppdrag och är på rätt väg. Under 2023 hade vi den största ökningen av förtroendevalda i Unionens historia, och den positiva trenden fortsatte under 2024.  

MBL funkar bäst när det finns förtroendevalda på en arbetsplats och vi tummar inte på medbestämmandet. För Unionen innebär avtalsändringen ett tillfälle att besöka arbetsplatser som saknar förtroendevalda, för att informera om samverkan på arbetsplatsen och verka för att förtroendevalda väljs. 

Martin Wästfält
Förhandlingschef på Unionen

Svar direkt av Jonas Nordling

Jonas Nordling

Det finns inget i Martin Wästfelts replik som motsäger den bild jag återgav i den ursprungliga texten. Självklart vill inte Unionen medge att något förändrats. Men att använda möjligheten till lokalt medbestämmande för att effektivisera frånvaron av lokalfackliga är en gamechanger.

Det behöver inte vara negativt för fackföreningsrörelsen. Men om målet är fler förtroendevalda är risken påtaglig att detta kommer vara kontraproduktivt.

Jonas Nordling
Journalist och författare, fd ordförande Journalistförbundet

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev